Riješena jedna od najvećih misterija: Evo kako su zaista građene čudesne egipatske piramide .

0
297

Vijekovima su historičari i arheolozi pokušavali da dođu do odgovora kako je društvo iz bronzanog doba, koje nije bilo tehnološki razvijeno, uspjelo da pomjera ogromne blokove krečnjaka i granita od kojih su građene piramide u Gizi.  Konačno su uspjeli da odgonetnu kako su blokovi teški i do 2,5 tone transportovani kilometrima daleko i to oko 2.600 godina prije Hrista. Nedavno otkriće natpisa na antičkom papirusu, drvenog čamca i genijalnog sistema vodenih kanala bacilo je novo svijetlo na impozantnu infrastrukturu koju su stvorili graditelji Gize.

Na parčetu papirusa koji je pronađen u luci Vadi al Džarf, koji je lično pisao nadzornik Merer – vođa tima od 40 elitnih građevinara, detaljno je opisano kako su 170.000 tona teški blokovi krečnjaka prevoženi Nilom do Gize.  Radnici bi ukrcali blokove na drvene brodove koji su bili međusobno povezani užadima, a zatim bi brodovi plovili kanalima do unutrašnje luke, koja je bila udaljena samo nekoliko kilometara od piramida. Radnici su zapravo putem kanala preusmjerili tok rijeke Nil. Iako se već dugo zna da su granitni blokovi od kojih su sagrađene piramide dopremljeni iz Asvana, 855 metara južno od Gize, a blokovi krečnjaka iz Ture, osam kilometara dalje, arheolozi nisu mogli da se slože u vezi sa time kako je građevinski materijal tačno transportovan.

Ostaci kanala pronađeni su ispod prašnjavog platoa u Gizi, kao i glavni bazen u kojem su vršene glavne isporuke.  U ovom projektu je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi..

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here