Reis Kavazović ispratio buduće hadžije: Učite dove za našu domovinu

0
255

[ad_1]

Pored poglavara IZBiH, buduće hadžije su ispratili Razim Čolić, direktor Ureda za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZBiH, direktor Ureda za hadž Nezim ef. Halilović Muderis i savjetnik reisu-l-uleme za medije Muhamed Jusić, prenosi “INS“.

Nakon Nezima ef. Halilovića, koji je dao posljednje upute hadžijama, reisu-l-ulema Kavazović je podsjetio da je “hadž kruna svih naših ibadeta i da je želja svakog muslimana svijeta da hodi mjestima kuda se kretao, gdje je život proveo i svoju misiju upotpunio poslanik Muhamed a. s.”.

On je, također, uputio važne savjete hadžijama, “moleći Boga Milostivog da primi njihov hadž i da se sretno vrate svojim kućama”.

„Ovo je težak put. Tačno je da postoje avioni koji nas prevoze do svetih mjesta, ali prava borba je u nama, u našoj duši“, kazao je, uz ostalo, reis Kavazović.
Dodao je da su sveta mjesta u Meki trenutak da žrtvuju svoje želje, odnosno ono što ih odvaja od potpune predanosti Milostivom Bogu.

“Na isti način kako je Božiji prijatelj, Ibrahim a.s., koji je život proveo boreći se protiv idolopoklonstva, odnosno širka i kipova, bio spreman žrtvovati svojeg sina Ismaila, dječaka koji je bio njegova najveća životna želja.

Hadž je susret sa Allahom dž. š…. Želja naša, a svi mi imamo neku želju koja nas odvaja od Allaha dž. š., mora simbolično biti žrtva na tim svetim mjestima. Žrtvujte tu želju, bacite je u prašinu na svetim mjestima… To je nada da će vaš hadž biti primjen i da ćete se vratiti kući čisti od grijeha, a ne s torbama punih poklona“, kazao je poglavar IZBiH, apelirajući na hadžije da imaju sabrua, da ne ulaze u međusobne rasprave i da pomognu svojim vodičima kako bi zajedno uspješno obavili svetu dužnost.

„Upućujte dove za svoju braću, za svoju zemlju, našu domovinu, poštujte zemlju u koju idete, Saudijsku Arabiju, jer vi ste gosti Allaha dž. š., a oni su vaši hizmećari. Neka bosanske hadžije budu uzor svima“, naglasio je, na kraju, reis Kavazović, prenosi INS.

On se potom srdačno oprostio s bosanskim hadžijama i osobno ih ispratio do autobusa koji su ih prevozili do Međunarodnog aerodroma Sarajev

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here