Reakcije svijeta na bombu Sjeverne Koreje: Amerika bi mogla odgovoriti atomskim udarom!

0
205

[ad_1]

Testiranje je bilo savršeno uspješno” Pjongjang je priopćio da je testiranje hidrogenske bombe, koje je naredio sjevernokorejski čelnik Kim Džong-un, bilo “savršeno uspješno” i predstavlja “važan” korak u dovršavanju programa nuklearnog naoružanja, prenosi “Avaz“.

Ta je potvrda došla nakon što su međunarodne seizmičke agencije zabilježile umjetno izazvani potres u blizini već znane lokacije u Sjevernoj Koreji za provođenje nuklearnih pokusa.

Japanski i južnokorejski dužnosnici objavili su da je potres bio 10 puta snažniji od podrhtavanja tla zabilježenog nakon posljednjeg sjevernokorejskog nuklearnog pokusa prije godinu dana. Južnokorejski predsjednik, Moon Jae-in, pozvao je na “najoštrije kažnjavanje” Sjeverne Koreje, uključujući i nove sankcije UN-a.

Moon poziva na “sve diplomatske mjere, posebice sankcije Vijeća sigurnosti UN-a u cilju potpune izolacije Sjeverne Koreje”.

Predsjednikov savjetnik Chung Sui-yong potvrdio je da će Seul raspravljati o raspoređivanju “najmoćnijeg američkog naoružanja”, aludirajući možda i na taktičko nuklearno naoružanje koje je, s korejskog poluotoka, Vašington povukao 1991. Kina i Japan oštro osuđuju testiranje Što se Japana tiče, Reuters javlja da je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, H.R. McMaster, svom japanskom kolegi poručio da je Vašington čvrst u namjeri da obrani Japan. Naime, prema sporazumu o savezništvu s Japanom, SAD se obvezao štititi Japan te ga je stavio pod svoj ‘nuklearni kišobran’, što znači da bi na svaki napad na Japan mogao odgovoriti i atomskim oružjem.

Osude zbog sjevernokorejskog nuklearnog pokusa stižu s mnogih strana.

Kina je “oštro osudila” taj čin i pozvala Pjongjang da “prestane pogoršavati situaciju potezima koji ne služe njegovim interesima”. “Sjeverna Koreja zanemarila je sveopće protivljenje međunarodne zajednice i ponovo izvršila nuklearni pokus. Kineska vlada izražava svoje odlučno protivljenje i oštro osuđuje taj potez”, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Rusija poziva na smirivanje situacije Rusija je priopćila da novi sjevernokorejski nuklearni pokus “zaslužuje najoštriju osudu” i pozvala na smirivanje situacije.

“Ta posljednja demonstracija prezira Pjongjanga prema odredbama rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i normama međunarodnog prava zaslužuje najoštriju osudu”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Moskva je također istaknula da je “važno zadržati mir i suzdržati se od bilo kakvih akcija koje bi urodile daljnjom eskalacijom”. Makron: Treba nam brza i odlučna reakcija Francuski predsjednik, Emanuel Makron (Emmanuel Macron), kazao je da bi međunarodna zajednica, uključujući i Vijeće sigurnosti UN-a, trebala brzo i odlučno reagirati na sjevernokorejski nuklearni pokus, što predstavlja kršenje međunarodnog prava. “Međunarodna zajednica se prema toj novoj provokaciji mora postaviti vrlo čvrsto kako bi se Sjevernu Koreju bezuslovno vratilo na put dijaloga i krenulo prema potpunom, provjerljivom i nepovratnom ukidanju njezinog nuklearnog i balističkog programa”, kazao je Makron..

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here