Razglednica iz Blagaja: Odredište turista iz svih dijelova svijeta

0
283
Nema tog doba godine kada u Blagaju nećete naići na kolone turista. Jednog aprilskog dana ekipa portala Klix.ba u pola sata uspjela je razgovarati s putnicima namjernicima koji dolaze sa tri kontinenta.

“Gledajući početak ove sezone moglo bi se reći da je bolji nego prethodne. U maju se očekuju još veće grupe, kulminacija je kod nas obično poslije 20. juna svake godine, a tako će biti i ove. Blagaj je redovno odredište i za mnoge goste iz naše zemlje, posebno đake koji dolaze sa školskim ekskurzijama, a naravno većina je stranaca”, govori nam Ado Drljević, turistički vodič iz Blagaja, napominjujući da ove godine očekuju najveći broj turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Proteklih godina najviše turista iz Turske

Proteklih godina dominirali su turisti iz Turske, što se objašnjava dobrim radom turističkih agencija na tom tržištu, ali značajan broj dolazi iz Amerike, Afrike, Azije, uz standardne goste s Dalekog istoka koji su već redovni gosti u Hercegovini.

Male trgovine koje srećete uz put koji vodi od blagajske čaršije do čuvene derviške tekije i izvora Bune, već rade punom parom. Uz standardne turističke proizvode, ovdje već možete vidjeti i nekih originalnih blagajskih ponuda, domaćeg meda, ljekovitih trava, izvornih suvenira.

Blagaj oduševio porodicu iz Meksika

Uz tekiju je mir, samo šum rijeke, lepet krila ptica koje izlijeću iz velike stijene i zvuk koraka. Upoznajemo simpatičnu porodicu Daniela Duranta iz Meksika koji sa suprugom i dvoje djece uživa u nesvakidašnjem prizoru za njega čudnog zdanja na velikom izvoru.

“Putovali smo ovim dijelom Evrope i tražili zanimljiva mjesta koja moramo vidjeti. Blagaj nam se činio posebno zanimljiv te smo morali produžiti putovanje na dva dana da dođemo i vidimo šta se to krije ovdje. Oduševljeni smo, o ovome ćemo pričati prijateljima kad se vratimo u naš Ciudad de México”, ispričao nam je u jednom dahu Daniel.

Sličan mentalitet i zajednička historija privlače Turke

Na izlazu iz tekije sreli smo bračni par Šveđana, kasnije neke Holanđane te neizbježne Turke. Serdar iz Izmira nam je pričao da je prvi put u Bosni i Hercegovini, da je poslom doputovao u Sarajevo te kako nije mogao propustiti dolazak u Blagaj.

“Naši narodi slični su mentalitetom, a imamo i zajedničku historiju, to privlači mnoge Turke u vašu zemlju”, kazao nam je.

I pored brojnih problema koje naše društvo prolazi, domaćih i globalnih finansijskih kriza te političkih previranja, na neke stvari se ne može utjecati. Turisti u Blagaj dolaze bez obzira na sve, radi Bune, tekije, Starog grada visoko na stijeni i jedinstvenog ambijenta.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here