Rano otkrivanje Alzheimerove bolesti umjetnom inteligencijom .

0
221

Iako za Alzheimerovu bolest još uvijek nema lijeka, postoje terapije koje mogu usporiti njezino napredovanje. Zbog toga je vrlo bitno rano otkriti da se ova bolest kod pojedinca razvija, a u tome – čini se – mogu nam pomoći i sustav umjetne inteligencije.

Istraživači sa univerziteta u italijanskom Bariju trenirali su jedan takav sustav tako što su u njega unosili snimke mozgova s magnetske rezonance, i to pacijenata u ranoj fazi razvoja Alzheimerove bolesti, kao i one zdravih pojedinaca. Nakon “učenja” na samo 67 snimaka ovaj je sustav uspio u testiranju, na ukupno 148 snimaka, s 86% točnošću dijagnosticirati ranu fazu razvoja Alzheimera kod pacijenata. S nastavkom učenja na većem broju snimaka očekuje se da bi ovaj sustav mogao “naučiti” kako prepoznavati neurološke bolesti u vrlo ranoj fazi, čak i do 10 godina prije nego se pokažu prvi pravi simptomi.

U usporedbi s klasičnim metodama ranog otkrivanja ove bolesti umjetna je inteligencija pokazala znatno veću osjetljivost na neurodegenerativne promjene, stoji u nedavno objavljenom radu italijanskih naučnika..

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here