Ramazanski poklon “evropskih vrijednosti” u Mostaru: Koncert podrške haškim osuđenicima

0
214

[ad_1]

Sinoć je na Stadionu pod Bijelom brijegom, stadionu HŠK Zrinjski, istom onom stadionu na kojem je prije rata igrao FK Velež koji je protjeran i kojem su u toku rata uništeni trofeji, plakete i druga dokumentacija, održan koncert podrške osuđenoj haškoj šestorci. Nekadašnji zvaničnici tzv. Herceg-Bosne koja je imala fašisticke ideje, osuđeni su zbog udruženog zločinačkog poduhvata i zločina nad bošnjačkim stanovništvom od 1992 do 1994 godine.

Deklarirani ustaša (bilo bi zaista naivno reći domoljub ili patriota) Marko Perković Thompson je pjevao pred oko 10 000 gledalaca, odnosno pred 10 000 Hrvata bilo iz Hrvatske ili Bosne i Hercegovine i uglas su uzvikivali Za dom spremni! Većina tih bosanskih Hrvata su se do dolaska Austro-Ugarske u BiH i početka 20. stoljeća izjašnjavali kao Bošnjaci-katolici i koji su Bosnu i Hercegovinu smatrali svojom zemljom, sinoć su jasno rekli za šta se opredjeljuju, a ko ne vjeruje neka malo iščita literaturu bosanskih franjevaca, za početak.

Pred pozornicom je bilo 6 praznih stolica na kojim su bila ispisana imena Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Berislava Pusića i Valentina Ćorića. Oni su osuđeni na ukupno 111 godina zatvorske kazne i čekaju drugostepenu odluku Haškog suda.

Isti taj koncert koji je prožet fašizmom i ustaštvom osiguravalo je MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, a po cijelom gradu i oko stadiona bili su specijalci. Dakle, neki turista koji se našao sinoć u Mostaru i nije imao pojma o fašističko-ustaškom koncertu mogao je pomisliti kako je u Mostaru vanredno stanje zbog terorističkog akta, potjere za bjeguncima iz zatvora ili se desila pljačka u stilu famoznih Pink Pantera.

Mostarci su osudili koncert tako što su sa Starog mosta pustili  od 111 do 220 svijetlećih balona koji su simbolizirali mir i solidarnost sa žrtvama.

U Bosni i Hercegovini je nažalost moguće sve, kao što su: Ravnogorski četnički pokret u Višegradu, slavljenje i dodjela priznanja srpskim ratnim zločincima u RS-u pod izgovorom da su junaci, izjava Tomislava Nikolića da sanja o jedinstvu Republike Srpske i Srbije, Dodikovo osporavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine i konstantna priča o otcjepljenju, omalovažavanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, osporavanja bošnjačkoj djeci da uče bosanski jezik i historiju o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici.

Da li su Thompson i tih 10 hiljada prisutnih Hrvati BiH koji su nosioci evropskih vrijednosti, kako je glasio naučni skup pod pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, na kojem je bila i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović?

Ne treba zaboraviti da je zbog fašističkih parola i navijanja u finalu Kupa BiH NK Široki Brijeg kažnjen sa 25 000 KM i 7 utakmica igranja pred praznim tribinama.

Zato dragi Bosanci i Hercegovci, ma koje nacije, religije ili nereligije bili, činjenica je samo jedna: zlo je zlo i kao takvo treba biti osuđivano odakle god dolazilo. Dok budemo zatvarali oči pred svojim greškama, bojim se da ćemo teško tuđe greške popraviti. Večeras će za BiH protiv Grčke navijati svi Bosanci i Hercegovci koji vole svoju domovinu, koji se raduju njezinim uspjesima, a tuguju nad porazima, a nema sumnje da će podrška doći i od onih pravih prijatelja iz susjedne Hrvatske i Srbije, jer ako ništa, igrači na terenu širom svijeta su dokaz multikulturalnosti i multireligiji.

Za Akos.ba piše: Mirza Pecikoza


[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here