Radnici GRAS-a: Preduzeće će biti ugašeno, doći će do kolapsa javnog prijevoza

0
226

Poreska Uprava FBiH donijela je 29. juna Rješenje o ograničenju prava raspolaganja novčanim sredstvima na računu poreskog obveznika KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo.

U Rješenju se navodi kako se ograničenja ne odnose na plaćanje svih poreznih obaveza, doprinosa na plate i izdataka neophodnih za obavljanje osnovne funkcije djelatnosti za čije plaćanje pismenu saglasnost odobrava donosilac Rješenja.

“Iz navedenog se može zaključiti da će preduzeće koje postoji 132 godine definitivno biti ugašenom, a 1.500 porodica ostavljeno bez egzistencije i to nemarom vlasnika GRAS-a. Tumačenjem pomenutog Rješenja dolazimo do zaključka da GRAS neće moći plaćati obaveze prema dobavljačima (struja, nafta, rezervni dijelovi) u punom kapacitetu što će dovesti do otežanog prijevoza putnika u KS ako ne i do kolapsa javnog prijevoza”, saopćeno je iz Sindikata KJKP GRAS.

Radnici ističu kako će ostati bez plata i neće moći prehraniti svoju porodicu, te su podsjetili kako KJKP GRAS u posljednjih 20 godina radi u uslovima koji nepovoljni i da nije moguće normalno poslovati. bez gubitaka.

“Vlasnik je nametnuo GRAS-u nepovoljne subvencije, a za razliku od ekonomske cijene koje ne plaća niko mada je po Zakonu o Komunalnoj privredi član 23 istu obavezan nadoknaditi osnivač preduzeća. Prostom računicom GRAS je na taj način oštećen za oko 250 miliona KM”, navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata ističu kako su pokušavali objasniti na razne načinu osnivaču i korisnicima da se njihova usluga plaća kao i svaka druga, te su napomenuli da je vlasnik isključivi krivac za to što ovo preduzeće ne može da izmiri svoje obaveze prema državi i uposlenicima, te osigura kvalitetan javni prijevoz. Kao činjenice navode nepovoljne subvencije, neriješeno pitanje sankcionisanja putnika koji se voze bez plaćene karte i nemogućnost prodaje radničkih kupona firmama koje se potpuno ili djelimično finansiraju iz budžeta KS.

Zamolili su nadležne da shvate ozbiljnost situacije i dozvole da GRAS u svom domenu naplaćuje pružene usluge kako bi izbjegli kolaps u javnom prijevozu izazvan nedostatkom nafte ili struje ili iznuđen generalnim štrajkom koji će, kako kažu, biti neminovan ako radnici ne dobiju svoja primanja.

“Uposlenici GRAS-a trpe više od deset godina nerad vlasnika i uprava preduzeća što se reflektuje kroz nemogućnost redovnog liječenja, plaćanja zateznih kamata bankama, nemogućnost odlaska u penziju, te kašnjenja tri plate i opet svoje radne obaveze 24 sata izvršavali redovno i savjesno čekajući da oni koji trebaju promijene tarifni sistem i dozvole GRAS-u da bude respektabilna firma to i urade. Ovaj put smo spremni svoja prava braniti svim sredstvima”, poručili su članovi Sindikata KJKP GRAS.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here