Putevima čaja: U “kokain 18. stoljeća” dodavali su se brabonjci i prašina

0
487

Zbog velikog interesa za čajem koji se tek pojavio na europskim stolovima pala je prodaja džina i drugih alkoholnih pića, a kako bi se nadoknadio novac narastao je i porez na omiljeni napitak. Zavladala je čajna mafija koja je listiće miješala s najrazličitijim sastojcima.
Listići neodvojivi od britanske tradicije na Otok su stigli relativno kasno. U Kini su se konzumirali još prije Krista, ali trebalo je proći više od 17 stoljeća da stignu u Englesku.

Iz Azije je čaj stizao polako, brodovima portugalskih trgovačkih putnika sve do Venecije oko 1560. godine. Putem svile čaj se dopremao do Indije, a zatim dalje preko Rusije u Europu. Sredinom 18. stoljeća Istočnoindijska kompanija je uvelike zarađivala na popularnosti cijenjenog napitka. 


Zbog vrtoglave cijene, u početku je čaj bio piće plemstva. Običaj ispijanja poslijepodnevnog čaja uvela je Anna Russel, bedfordska vojvotkinja. Jednog se dana osjećala pomalo potonulo pa je zatražila je čajnik i nešto za prigristi. Obično se pripremao Darjeeling koji je uz kolačiće, kruh i maslac činio sjajnu kombinaciju za popodnevno uživanje. Anna se u međuvremenu “navukla” na čaj i zalogaje pa je svoju rutinu podijelila s omiljenim gostima, u čijem je društvu voljela čavrljati o najnovijim događanjima.

Iz njezinog budoara do gostinjskih soba Britanaca nije trebalo dugo da uživanje u užini postane omiljena navika višeg staleža. S vremenom su kruh i maslac zamijenili sofisticiraniji sendviči kojima se prije posluživanja rezala kora, biskvitni kolači s pekmezom i kremama, a kasnije i konkretnije torte. 


Londončani su se s čajem upoznavali u kućama kave, epicentrima društvenog života. Budući da je bio skupocjen, ugostitelji su pokušavali privući kupce reklamirajući čaj kao afrodizijak i eliksir zdravlja zahvaljujući kojemu se živi do poznih godina. Čaj je postao toliko popularan da je pala prodaja alkoholnih pića, osobito džina pa je vlada povisila porez koji je do sredine 18. stoljeća narastao na apsurdnih 119 posto.

Pojavila se i čajna mafija koja je listićima počela dodavati različite sastojke kako bi povećali količinu i prošli jeftinije.
Jedan od zaljubljenika u britansku tradiciju ispijanja čaja je i slavni chef Heston Blumenthal koji je istražio uzbudljivu prošlost napitka koji Englezima život znači i naišao na najčešće dodatke koji su švercerima poslužili za povećavanja količine.

Na popisu su živica, prašina, razne grančice, pa čak i brabonjci. U jednoj od svojih kulinarskih emisija prilikom koje je pripremio odu čaju čak je i kušao takvu mješavinu, a okus ga nije fascinirao.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here