Prozor: Premijera dokumentarnog filma “Živi štit” autora Avde Huseinovića

0
259
[ad_1]

U Domu kulture u Prozoru, 07.avgusta 2017. premijerno je prikazan dokumentarni film “Živi štit”, autora Avde Huseinovića u produkciji Saveza logoraša u BiH, o velikim zločinima i ljudima koji su ih preživjeli tokom agresije na RBiH . Film svjedoči o živim štitovima na lokalitetima DULJEVAC (ROGATICA), BRDO ŽUČ I GRBAVICA (SARAJEVO), PUTNIKOVO BRDO (DOBOJ), CRNI VRH (PROZOR), ŠANTIĆEVA ULICA (MOSTAR).
Zanimljivo je da je premijera održana u Prozoru, gradu u kojem su 31. jula 1993.godine na lokalitetu Crni vrh, u živom štitu ubijena 24-logoraša iz logora u Srednoškolskom centru u ovom gradu. Na video snimku sa premijere, vidjećete da na krovu Doma kulture u kojem je održana premijera, još uvijek stoje zastave organizatora i izvršilaca zločina, tzv. Herceg Bosne i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
-Održati premijeru filma u prostoru na kojem se još uvijek vijore zastave izvršilaca zločinaca je velika pobjeda. Ne znam da li se to negdje ranije desila takva situacija. Poslali smo poruku da nas nisu uništili, da smo se vratili na svoje, da ćemo zločince proganjati gdje god da budu, i da je došlo vrijeme da istinu o njihovim zločinima pričamo pred njima, direktno u lice. Mi svoje mučitelje srećemo na ulicama Prozora i evo tu na mjestu zločina, gdje zločinci još uvijek imaju važne uloge, mi smo kroz premijeru filma „Živi štit“ dokazali da nam je borba za pravdu prioritet-kaže Suljo Kmetaš, predsjednik Saveza logoraša Hercegovačko-neretvanskog kantona.

saff.ba

[ad_2]

Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here