Protiv glavobolje sa zdravom hranom

0
269

“Okidač” može biti prehrana, a oni koji pate od kroničnih glavobolja znaju koja jela i pića izbjegavati. Da li određene namirnice mogu pomoći?

Postoji nekoliko mogućih koje će spriječiti bol. Navedene namirnice vjerojatno neće u potpunosti eleminisati glavobolju, ali mogu pomoći u njenom sprečavanju.

Špinat
Ako vam je potreban novi razlog da biste jeli zeleniš, uzmite u obzir i ovo: bogati su riboflavinom, tipom B vitamina koji je u vezi sa sprečavanjem migrena.

Riba
Omega -3 masne kiseline mogu smanjiti bol kroničnih glavobolja, a dobrobit je povećana redovitim unosom omega -6 masnim kiselinama, koje ima u mnogim uljima.

Lubenica
Ako je vaša glavobolja s dehidracije u vezi važno je piti puno vode, ali od pomoći može biti i hrana s visokim udjelom vode, poput lubenice i krastavca. Dvadeset posto našeg unosa vode je iz hrane, a lubenica također pruža esencijalne minerale koje izgube dehidracije poput magnezija i kalija.

Krompir
Kada smo kod kalija – mineral može liječi glavobolju i često nam nedostaje kada dehidriramo. Unatoč reputaciji banana o njihovom visokom nivou kalija, srednje pečeni krompir (s korom) ima duplo više.

Kofein
Sve dok ne pretjerate, kofein može pomoći da se oslobodite glavobolje. Sadrže ga mnogi lijekovi u malim dozama, zato što pomaže tijelu da lijek apsorbira brže.

Ako se previše osloniti na čaj ili kavu riskirate da izazovete suprotan efekt.

Bademi
Mali broj istraživanja proučavao je važnost magnezija za tretiranje migrene, ali bez konkretnih dokaza. Autori studije obavljene 2012. godine navode da mu je prednost to što je siguran, te nema nikakve štete od konzumiranja. Ako vam prija i smatrate da je potreban bademi su dobar izvor sa 80 miligrama po porciji.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here