Protesti radnika BHRT-a samo djelimično opravdani: Karamehmedovićeva plaća 5.000, a Šabićeva 4.300 maraka

Dio uposlenika Radio-televizije Bosne i Hercegovine jučer je u Sivom domu organizirao protest upozorenja, zahtijevajući hitne izmjene Zakona o javnom RTV servisu, a razlog je katastrofalna finansijska situacija, zbog koje je ugrožena egzistencija radnika i njihovih porodica, ali i nastavak proizvodnje programa.

0
186

Protestirali su u BHRT-u, a slična situacija je i u entitetskim javnim emiterima – FTV-u i RTRS-u. Istina, za nijansu je bolja, ali samo zbog toga što ne plaćaju usluge Državnog javnog servisa.

Naravno, sve što nosi prefiks – državni, diše na škrge, pa tako i zaposleni u javnim servisima, kako se već dugo zna, a ovih dana samo su nas podsjetili da je situacija alarmantna. Ponadali su se da bi na prošloj sjednici Zastupnički dom PSBiH raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o javnom RTV servisu. Razmatranje po hitnom postupku, koje je zahtijevao Mirsad Mešić, po već viđenom scenariju, nije dobilo entitetsku podršku iz RS-a i ostavljeno je za sljedeću sjednicu.

Parlamentarci i zakon

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović ogorčen je ponašanjem dijela zastupnika, koji evidentno ne želi riješiti problem javnog emitiranja.

– To je bila jasna poruka svima u ovoj državi kakav je odnos zakonodavne institucije prema javnim emiterima, odnosno dijela poslanika, jer treba napraviti razliku između onih koji su za rješenje i onih koji čine sve da do toga ne dođe. Ovo je jasna poruka svima u BiH i međunarodnoj zajednici da ne treba očekivati da će BiH ispuniti jednu od važnih obaveza na evropskom putu, a to je postojanje stabilnog, neovisnog, profesionalnog i samoodrživog javnog servisa – kazao je nakon te sjednice Karamehmedović.

On je dodao sadašnji način naplate takse već mjesecima ne donosi nikakav rezultate, a priliv sredstava je sve manji. Ukazao je i na neriješene odnose unutar samog sistema javnog emitiranja, odnosno emitera.

-Za ovih nešto više od godinu i po broj uposlenika smanjen je za 100 i sada ih ima 850. Prosječna plaća je 800 KM, što je manje od prosjeka i u FBiH i u RS-u, a 62 posto uposlenika ima plaću između 550 i 700 KM. Dakle, svi troškovi su svedeni na minimum, ali to nije dovoljno da bi BHRT imao održivu egzistenciju. Bojim se da je vrlo blizu dan kada ćemo biti prinuđeni da prekinemo rad, a to će se odraziti i na FTV i TV Sarajevo. Učinit ćemo sve da održimo program, jer zbog programa i postojimo, to je posljednja linija odbrane, ali situacija se definitivno može nazvati kritičnom – upozorio je generalni direktor.

Zato je brže-bolje alarmiran samostalni sindikat radnika BHRT-a na čelu sa Damirom Smitalom, koji je produžena ruka nelegalnog Upravnog odbora i direktora Karamehmedovića, koji je jučer u 12:05 sati u RTV Domu održao protest upozorenja. Na ovaj korak su se odlučili, ponovili su, jer ugrožena je egzistencija svih radnika i njihovih porodica, što i nije neka tajna, ali je zbog zastarjelih sredstava za rad u pitanju i dalja proizvodnja programa, što i jeste cilj tog dijela poslanika koji rade po instrukcijama šefova stranaka

Podijeljeni sindikat

S druge strane, Sindikalna organizacija BHRT-a na čelu sa Željkom Bajićem ogradila se od protesta, jer, kako kažu ne razumiju njegov smisao.

– Insistiramo na činjenici da vrh BHRT-a nikada nije poslao javnosti jasnu poruku da je spreman provesti radikalne reforme kojima bi se reafirmisalo opredjeljenje da postojimo zbog programa. U trenutku dok čekamo novi Upravni odbor, pri čemu osnivač BHRT-a, Parlamentarna skupština BiH, pokazuje visok stepen odgovornosti da postupak što prije bude završen, bilo kakav protest može se shvatiti kao pokušaj amnestiranja dosadašnjeg Upravnog odbora koji, iako je bio odlično plaćen, nije nikada nije inicirao da se išta od navedenog uradi – saopćili su iz Sindikalne organizacije BHRT-a.

Članovi UO su bili tako dobro plaćeni da su za četverogodišnji mandat mogli kupiti po dobar stan u Sarajevu, kazao je Bajić, a naši izvori govore o disproporciji u plaćama i da je taj prosjek lažan, odnosno o zaista visokim primanjima najbližih ljudi oko Karamehmedovića. Njegova plaća je 5.000 maraka, a Mario Vrankić, direktor BHT koju stotinu manje. Džemal Šabić sa Federalne TV – 4.300 KM, njegov vjerni pratilac Zvonko Jukić, kojeg je svojevremeno doveo njegov kum Bakir Hadžiomerović, također oko 4.000. Recimo i da Duška Jurišić, odnosno urednici, imaju od 2.500 do 3.000 maraka. Šabić za Titov rođendan, 25. maja, proslavlja devet godina na čelu FTV-a!?

On ima i prilično velike troškove reprezentacije, a u Sivom domu šprdaju se na njegov račun, jer naručuje pice i kad je kući, a račune pravda kao nastale za vrijeme kasnih sastanaka!? On i Duška Jurišić slove i kao kandidati za budućeg direktora ovog emitera.

Naravno da se zakonski treba urediti finansiranje javnih emitera, ali nije sve ni do politike. Karamehmedović, Šabić i njihovi saradnici – da ne govorimo o lezihljebovićima iz upravnih odbora – mogli su makar promijeniti itisone u Domu, ako ga nisu mogli okrečiti. Nedopustivo je da reklamne sekunde u udarnim marketinškim terminima koštaju kao na nekoj lokalnoj televiziji. Za to im nisu privi poslanici! Dok njima nije dogorjelo do nokata nisu iskazivali ni neku solidarnost sa kolegama, a teško da će im pomoći prvi bh. sindikalac Ismet Bajramović. Razlog je jednostavan – nije nikom, a dobar domaćin ga nikada ne bi pustio u voćnjak, jer bi se osušio!

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here