Promovirana knjiga „MOJA BOSNA I HERCEGOVINA“, autora prof. dr. sc. Mesuda Sabitovića

0
267

U dvorani Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je upriličena promocija knjige „MOJA BOSNA I HERCEGOVINA“, autora prof. dr.  MESUDA SABITOVIĆA. Promotori knjige bili su: prof. dr. HASAN MURATOVIĆ, prof. JAKOB FINCI, prof. dr. HARIS SILAJDŽIĆ, , i dr. sc. MARIJO PEJIĆ.

Prof. dr. Hasan Muratović je istaknuo da je knjiga „MOJA BOSNA I HERCEGOVINA“ djelo o postanku, ciljevima i zadacima projekta „Bosna i Hercegovina – mogućnosti i perspektive razvoja“, čiji su Programski i Organizacijski odbor zajednički formirali Akadamija nauka i umjetnosti BiH, Ekonomski institut Sarajevo, Institut za ekonomiku i organizaciju Sarajevo i Agencija za programiranje i istraživanje razvoja „Bosna“, odnosno djelo o moralnom i intelektualnom angažmanu naših istaknutih društvenih djelatnika.

Prof. JAKOB FINCI smatra da autor u ovoj knjizi analitički pristupa u traganju za mogućnostima i perspektivama razvoja suvremene BiH te da su politička i ekonomska budućnost BiH zapravo njegova glavna ideja.

Akademik prof. dr. HARIS SILAJDŽIĆ ukazao je na važnost državne imovine koja pripada BiH i koja je najveća prepreka podjeli države, te smatra da je glavni uzrok agresije na BiH bio oduzimanje državne imovine Bosne i Hercegovine. Dodao je da je državna imovina neophodna za rad institucija u BiH.

Dr. sc. Marijo Pejić je mišljenja da su opći interesi bh. društva potisnuti u drugi plan, a nerijetko i potpuno zanemareni. „Dejtonskim mirovnim sporazumom, kojim je završen rat protiv BiH, odnosno Aneksom 4. (Ustav BiH) uspostavljen je princip prema kojem se primjenjuju samo one odredbe Ustava kojima se organizacija i funkcioniranje države temelje isključivo na principu tri konstitutivna naroda (etnički princip). Veliki je broj nesagledivih i štetnih posljedica za naš ukupni razvoj, suvremeno bosanskohercegovačko društvo i državu BiH, a koje je moguće sanirati jedino zajedničkim angažmanom intelektualaca u BiH“, kazao je dr. sc. Marijo Pejić.

Autor knjige prof. dr. Mesud Sabitović pozvao je bosanskohercegovačke intelektualce da naučno-istraživačkim pristupom zajednički djeluju za probosanske ciljeve i ideale te jačanje bosanskog duha, kao unutarnje poticajne snage za stvaranje probosanskih i proeuropskih snaga, koji BiH prihvaćaju kao svoju domovinu, državu i zavičaj.

 

Nakladnik knjige i organizator promocije je izdavačka kuća „Dobra knjiga“, a medijski promotor Udruga „Libertas“ iz Sarajeva.

 

 

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here