prof. Admir Hadžić: Zdravstveni aspekti tjelovježbe

0
289

[ad_1]

O zdravstvenom aspektu tjelovježbe, kao i njenom značaju za zdravlje govori profesor sporta i personalni trener Admir Hadžić.

“Iako se često priča o prehrani kao ključnom faktoru zdravlja, zaboravlja se kako ona hoda bok uz bok s tjelesnom aktivnošću. Ukine li se koji od ta dva faktora narušava se ravnoteža, što može štetiti zdravlju.” napominje Hadžić.

Tjelesna aktivnost je povezana sa zdravljem i dugovječnošću. Jedna od niza kvalitetnih Hipokratovih rečenica glasi: “Svi dijelovi tijela koji su u funkciji, ako se primjereno koriste i vježbaju radom, dobro se razvijaju, ostaju zdravi, stare sporo, ali ako nisu u upotrebi, postaju skloni bolesti, zaostaju u rastu i brzo stare.”

S obzirom da su se granice oboljenja pomjerile, sve je veći broj ljudi koji su oboljeli od mnogih „modernih bolesti“, nastalih usljed sjedalačkog načina života. Zdravlje je stanje potpunog tjelesnog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.

Vježbanje kao dio općeg obrazovanja i kulture življenja

Dakle, razvoj tehnologije, sve izraženiji sjedalački način života, te nedovoljna tjelesna aktivnost predstavljaju prijetnju psihosomatskom stanju pojedinca. Kako su brojna istraživanja pokazala da redovna tjelesna aktivnost jača organizam, razvija motoričke sposobnosti, smanjuje rizik od prerane smrti, doprinosi socijalizaciji, poboljšava opće zdravstveno stanje, te pozitivno utiče na mentalno zdravlje, nameće se zaključak kako bi upravo vježbanje trebalo biti dio općeg obrazovanja i kulture življenja.

Tjelesna aktivnost protiv mnogih bolesti

Admir Hadžić, prof. sporta i personalni trener

Tjelesna aktivnost jednako dobro utiče  na mentalno kao i na fizičko zdravlje. Možemo je posmatrati kao efikasno sredstvo u prevenciji i liječenju anksioznosti i depresije. Dalje, umjerena i redovna tjelesna aktivnost smanjuje rizik od srčane bolesti,  tako što poboljšava funkciju srca (smanjuje opterećenje, poboljšava kontraktilnost  srčanog mišića, povećava zapreminu krvi, snižava frekvenciju prilikom opterećenja  i mirovanja i pojačava udarni volumen srca). Također, smanjuje napade obolijevanja od šećernih bolesti neovisnih o inzulinu, karcinoma debelog crijeva, osteoporoze, pretilosti i mnogih drugih bolesti.

Koliko god nam tjelesna aktivnost teško padala, dugoročno je povezana s brojnim pozitivnim učincima, te bi za zdravu starost bilo dobro svakodnevno odvojiti 20-30 minuta za tjelesnu aktivnost po izboru.

Za više informacija i stručnih savjeta Admira potražite na facebook stranici Personalni trener Admir Hadžić ili na broju 062/133-164.

 

Objava prof. Admir Hadžić: Zdravstveni aspekti tjelovježbe pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here