Prodaja bh. ličnih karata unosan biznis: 2.000 eura za 500 komada

0
139

Prodaja skeniranih ličnih karata iz BiH, čini se, postaje unosan biznis. Za 500 komada može se dobiti 2.000 eura. Naime, kako Akta.ba saznaje, jednoj kompaniji iz Sarajeva, koja se bavi prodajom nekretnina, obratila se ženska osoba koja se predstavila kao Rafaela M. Ona je iskazala interes za kupovinu skeniranih bh. ličnih karata.

U prepisci preko Facebooka bila je spremna kupiti odmah 100 komada istih.

Kako saznajemo, ove podatke prikupljanju za istraživanja tržišta koju, navodno, rade za kompaniju Baumax iz Mađarske.

Ovakva pojava u BiH je sve češća. Naime, Tužiteljstvo BiH je prije nekoliko mjeseci pokrenulo istragu pod nazivom Kruna u sklopu koje su vršeni pretresi lokcija na kojima su se nalazile osobe koje su sumljičene da su prodajom ličnih karata stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosima od više desetina hiljada konvertibilnih maraka, te nanijeli ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zloupotrijebljeni.

Podsjetimo, neovlaštena trgovina identietima građana protivna je odredbama Konvencije Vijeća Europe o zaštitipojedinaca glede automatske obrade ličnih podataka i protivno zakonima Bosne i Hercegovine kojima je zabranjena prodaja ličnih podataka državljana Bosne i Hercegovine koji su zakonom zaštićeni.

Iz Agencije za zaštitu ličnih/osobnih podataka BiH za Akta.ba su kazali da kada je u pitanju prikupljanje preslika lične karte mjerodavne su odredbe Zakona o ličnoj karti državljana Bosne i Hercegovine, koji u članku 3. stavak (7) propisuje da se od državljanina BiH može tražiti preslik lične karte , samo u postupku revizije ili prestanka državljanstva BiH i kada je to zakonom propisano.

“Dake, prikupljanje preslika ličnih karata protivno navedenoj pravnoj normi predstavlja povredu načela pravednosti i zakonitosti. Za takvo postupanje, koje je protivno načelu pravednosti i zakonitosti, Zakon je propisao novčanu kaznu u visini od 10.000,00 KM do 100.000,00 KM za kontrolora, dok je za odgovornu osobu u kontroloru propisana kazna u visini od 500,00 KM do 10.000,00 KM. Međutim, pošto ste u upitu naveli da se radi o prodaji skeniranih ličnih karata, Agencija je mišljenja da navedeno ukazuje na postojanje opravdane sumnje u počinjenje nekog od krivičnih djela propisanih krivičnim zakonodavstvom u Bosni i Hercegovini”,navode iz ove Agencije.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here