Prirodni antibiotik koji liječi svaku upalu mjehura

0
100

Ko god je imao upalu mjehura zna koliko ona bolna i uporna može biti. Prisutan je osjećaj kao da morate mokriti iako to nikako ne uspijevate, probadajuća bol i pritisak. I nakon što se uspijete pomokriti osjećaj je izrazito bolan. Međutim neki prirodni antibiotici mogu učinkovito da pomognu kod upale mjehura.

Za infekcije urinarnog trakta, odnosno upalu mjehura u 90 odsto slučajeva krivcem se smatra uropatogena bakterija ešerihija koli.Međutim,  kako biste je se riješili na prirodan način donosimo vam jedan od najpopularnijih prirodnih antibiotika koji bi već nakon prve upotrebe trebalo da ukloni ovaj neugodni problem.Iako se mnoge bakterije znaju ponekad vratiti poput bumeranga neki prirodni lijekovi mogli bi to da spriječe.Kada se 4 prirodna sastojka, svaki sa svojim blagotvornim djelovanjem udruže, dobijamo moćni lijek, koji provjereno pomaže i onima koji su se godinama uporno borili protiv ešerihije koli.

Pomiješani u pravom omjeru, korijen peršuna, limun, med i maslinovo ulje svojim moćnim antibiotskim i antivirusnim djelovanjem ukloniće dosadnu bakteriju.

Potrebni sastojci:

  • 250 g korijena peršuna
  • 250 g limuna s korom
  • 250 g meda (po mogućnosti od kadulje)
  • 2 dcl maslinovog ulja

Priprema:

Korijen peršuna i limun s korom treba sitno nasjeckati, a zatim sve sastojke, uključujući med i maslinovo ulje, smiksati u blenderu.

Dobićete kašastu masu koju treba čuvati u hladnjaku. Svaki dan ujutro treba uzimati jednu supenu kašičicu.

Nakon što potrošite cijelu napravljenu količinu bakterije više ne bi trebalo biti.

Napomena: Med bi bilo dobro nabaviti kod provjerenog pčelara, limun bi svakako trebalo da bude domaći neprskani. Ukoliko limun ipak kupite u trgovini stavite ga da odstoji u hladnoj vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone. Nakon toga ga dobro isperite. Korijen peršuna je takođe potrebno dobro oprati.

Šta još možete učiniti za svoj mjehur i urinarni trakt?

1. Pijte dosta vode

Iako ovo ne zvuči kao neki poseban lijek upravo je dovoljan unos tečnosti nešto najvažnije što možete učiniti za svoj mjehur.

Osim što voda može pomoći da ‘isperemo’ bakteriju još je važnije što ćemo prilikom mokrenja imati šta da izbacimo iz sebe. Uzimajte preporučenih 8 čaša vode pa čak i više i to će ubrzati proces ‘čišćenja’ od bakterija.

Ako niste jedan od onih kojima pijenje vode ne ide lako, pročitajte kako se potaknuti popiti 8 čaša vode dnevno.

2. Idite redovno na toalet

Nemojte zadržavati mokraću ili odgađati odlazak na toalet. Naime, zadržavanjem pomažete  bakterijama da se još više razmnože. Redovnim odlaskom na toalet smanjujete njihov broj i šansu da se infekcija razbukta.

3. Pijte čaj od peršuna

Peršun djeluje kao diuretik, a osim što je ovaj napitak osvježavajući ubrzaće proces ozdravljenja. Kako biste ublažili ili spriječili urinarnu infekciju potrebno je piti čaj od peršuna. Za čaj su potrebne dvije male kašičike suvog peršuna i 250 ml vode. U prokuvanu vodu stavite peršun i pustite da odstoji 6 do 10 minuta.

4. Grickajte krastavac

Zahvaljujući velikoj količini vode koju sadrži ovo povrće je idealno za ‘čišćenje’ mjehura. Osiguraće vam dovoljno tečnosti i pomoći da se lakše riješite bakterija.

5. Zagrijte donji dio tijela

Kod urinarne infekcije stomak nije samo bolan prilikom mokrenja. Infekcija može da uzrokuje konstantnu neugodnu bol u donjem dijelu. Kako bi je olakšali može pomoći toplota koja će opustiti mišiće i otkloniti grčeve koji uzrokuju bol. Za ovo vam može poslužiti topli termofor.

6. Pijte sok od brusnice

Brusnica se često koristi u liječenju bolesti urinarnog trakta. Sastojak iz brusnice zaslužan je za sprečavanje prijanjanja ešerihije koli na zidove mjehura i njenog daljnjeg razmnožavanja. Za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno.

Savjet plus:

Izbjegavajte čokoladu, kofein i citruse jer oni mogu uzrokovati iritaciju zida mjehura i ‘pomoći’ bakterijama da lakše uđu. Citrus može povećati kiselost urina pa će mokrenje biti bolnije                                                                                                                             nezavisne.com

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here