Pregledaju li doktori ljude ili mašine?

0
311

Žalio mi se komšija, ovdje kod mene u Holandiji, kako je ostavio posao automehaničara, jer mu više nije interesantan. Kaže, priključiš auto na kompjuter, i odmah znaš šta mu fali. Samo mijenjaj dijelove, nikakvog istraživanja ko prije, mozak na pašu, dosadno brate.

Jedan penzionisani holandski hirurg, koji samovoljno odlazi u Sri Lanku i operiše sirotinju, kaže mi, da njihovi doktori još uvijek velikim dijelom dijagnozu postavljaju na osnovu izgleda, mirisa, ponašanja pacijenta, izgleda urina i stolice.

Za vrijeme mog medicinskog školovanja, a valjda je to i danas, ukazivano nam je da bolesti daju karakteristične promjene na licu pacijenta, rukama, koži, mirisu i ponašanju pacijenta. Posebno je ukazivano da u nekim slučajevima treba makroskopski ( običnim očima) pogledati stolicu, njen izgled, boju, konzistenciju. Jednom riječju, pored dovoljno vremena da se sasluša pacijent, treba uraditi temeljit pregled cijelog pacijenta, ne izbjegavajući i neke i za doktora i za pacijenta neugodne pretrage.

Da navedem samo najkarakterističnije promjene koje ukazuju, ili mogu ukazivati na određenu bolest, ili stanje. Boja kože i sluznica je izvanredno važna, posebno boja kože na licu, jer je tu ona najupečatljivija. Blijeda koža ukazuje na anemiju, modrilo jagodica ukazuje na manu  srčanih zalistaka, modrilo usana na slabu zasićenost krvi kisikom, žuta koža, i posebno žuta bjeloočnica (beonjača) ukazuju na žuticu. Promjene na jeziku su karakteristične za neka bolesna stanja, izrazito crvenilo ukazuje na pernicioznu anemiju, obloženost jezika na bolesti probavnog trakta, febrilno stanje. Pjege na sluznici usta i jeziku ukazuju na šarlah ili krzamak.

Crveni mladeži na koži tijela, u vidu pauka, ukazuju na cirozu jetre. Prošireni vrhovi prstiju na ruci ukazuju na hroničnu plućnu bolest. Crvenilo uz bazu palca na nozi ukazuje na giht. Pacijent obolio od dijabetesa ima izdah koji se osjeti na aceton, a tako se osjeti i miris mokraće. Tamna mokraća ukazuje na poremećaj jetre i žučnih puteva, odnosno žuticu. Stolica kao katran crne boje ukazuje na krvarenje u želucu ili tankom crijevu. Blijeda stolica ukazuje na opstrukciju žučnih puteva. Masna stolica ukazuje na nedovoljnu digestiju (manjak encima pankreasa). Crvene pruge u stolici ukazuju na krvarenje u rektumu.

Ne pledirajući da se medicina vrati stotinu godina unazad, i nimalo ne zanemarujući potrebu za savremenim ultrazvučnim i kompjuterskim pregledima koji su uglavnom presudni na uspostavljanju konačne dijagnoze, želim da ukažem da se često otišlo u drugu krajnost, i da je doktor postao samo interpretator tehničkih nalaza. Često se ovi pregledi obavljaju bespotrebno, jer se pacijent ne sasluša dovoljno, ne pregledaju krajnici, niti osluhnu pluća, ne pipne stomak, ne pogleda stolica, nego se neselektivno odmah šalju na razne detaljne labaratorijske preglede, preglede skupim ultrazvukom, rendgenom, itd. Negativni nalazi ovih pregleda ne moraju značiti da je pacijent zdrav, kao što pozitivni ne moraju ukazivati na bolest.. Medicina je više od obične tehnike, a ljudski organizam je neraskidiv sklop psihe i tijela, i to nije automobil. Vjerovatno je ova konstatacija i uzrok, da su pacijenti, i pored  toga što su uradili sve moguće pretrage, i sve im nalazi u redu, i dalje bolesni i nezadovoljni. Rezultat toga je da pored skupih CT-a i ultrazvukova, imamo ekspanziju raznih alternativnih medicina, nadriljekara i baba gatara.

Medicina se smatrala umjetnošću, naukom (arts), doktorske greške se označavaju kao Vitium artis (greška umjetnosti, nauke). Mnogi doktori su i bukvalno bili vezani sa umjetnošću, pisanjem (Čehov, Kronin, i mnogi drugi), slikarstvom, muzikom. Čast pojedincima, ali današnje vrijeme privatnih klinika, automatizacije i trke za parama, iznjedrilo je doktore kao usko specijalizirane robote, kojima fali širokog obrazovanja i širine uopšte. A šta očekivati od takvih robota, nego da ljude gledaju kao mašine, a medicinu kao matematiku i tehniku.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here