Prava istina zašto je kupovni ajvar četiri puta jeftiniji od domaćeg

0
240

Ako se u marketima može pronaći ajvar po ceni od 2 KM za teglu, da li je onda realno da ajvar iz domaće proizvodnje košta 7.5 KM – pitanje je koje se ovih dana pojavilo na društvenim mrežama.

Nastala je burna polemika u kojoj je raspravljalo više od 100 ljudi.

Vladimir Nešković iz Gornjeg Milanovca u polemici na Fejsbuku napominje da u marketima nije riječ o kilogramu, nego o 680 grama, što znači da kilogram košta oko 3 KM. On kaže i da nije isto prodavati ajvar od pečene paprike, u kom gotovo da nema vode i od barene paprike, pune vode, sa dodatim patlidžanom.

– Druga stvar je što se kod nas svašta naziva ajvarom i što na deklaraciji ne stoji tačan odnos namirnica koje su korišćene za proizvodnju. Ovo me podsjeća na kobasice koje se u marketima prodaju za 2.5 KM po kilogramu- piše Vladimir.

Petar Vujić iz Žablja dodaje:

– Ali, te kobasice od 2.5 KM narod jede, a šta mislite koji će ajvar pazariti kupci – pita Vujić.

Koliko paprike za teglu ajvara?

Marijana Pejak iz Silbaša navodi da je za pravljenje jedne tegle ajvara potrebno do tri kilograma svježe paprike, potroši se sat i po vremena ako je prvoklasna paprika u pitanju, a ako nije onda i više. Treba dodati i ulje, so, šećer, bijeli luk. Košta i ogrijev za pečenje, prženje, pasterizaciju, nova tegla i novi poklopac.

Računaj kako god hoćeš, 7.5 KM je ekonomska cena, zaključuje Marijana.

– Ajvar iz moje prizvodnje košta 8 KM za teglu od 720 grama, ako mi platite tu cijenu ja sam zaradila 0.8 KM po tegli, je l’ mnogo? Pravi, domaći, od čiste pečene paprike – napominje Marijana.

Živan Majstorović navodi da je za teglu ajvara potrebno oko 2,8 kilograma paprike.

– Mjerio sam jer ga pravim za potrebe moje porodice. Ako je cijena paprike 0.8 KM, to znači da je cijena tegle samo u paprici 140. Plus rad i ostala ulaganja. To po marketima stvarno nema veze sa ajvarom. Slažem se da je domaći od 7.5 KM malo skuplji, ali ga ne možeš porediti sa tim od 2 KM – kaže Živan.

Stanje u Obrenovcu bilježi Marijana Nestorović Vasiljević. Ona kaže da ajvar pravi za svoje potrebe. Od 50 kilograma paprike dobila je 23 tegle. Koštao je 65 KM, ne računajući tegle i drva. Ajvar pravi sa uljem od komine masline koje košta 6.5 KM po litru, a potrošila je dva litra.

– Znači, sa običnim uljem, plus tegle i drva, cijena ne može da pređe više od 75 KM, što je 3,5 KM  po tegli. Realna cijena prodaje je plafon 6.5 KM- zaključuje Marijana.

Domaći ajvar nije za sirotinju

Oni koji proizvode ajvar komentarišu da papriku peku na 40 stepeni u plusu, pa ajvar prže još par sati. Varošani se javljaju s komentarima da je džabe domaća paprika ako je seljak prska do trovanja. U polemiku se uključuju i gastarbajteri koji pišu da bi i 16 KM dinara dali za teglu, ali takvog ajvara u Njemačkoj nema.

– Savjetujem malim proizvođačima da prave industrijski ajvar. Očito potražnje ima samo za bofl i jeftinu robu. Od kilo paprike napravite tri kila ajvara. Samo vam treba voda, gustin i pojačivač arome, raznih “E” i eto za 1,6 KM, a veća zarada – javio se “dobro upućeni” savetodavac.

Milica iz Sremske Kamenice kaže da se njena porodica nekada uslužno bavila upržavanjem i proizvodnjom ajvara. Cijena na veliko im je bila 6,5 KM za teglu od 720 grama.

– Lijepo smo zarađivali. Nismo imali problem sa plasmanom. Ajvar je delikatesni proizvod i nije za sirotinju. Sirotinja ne jede vrhunski pršut, ni vrhunske sireve, ni prvoklasnu organsku hranu. To jede ili proizvođač ili onaj ko to može da plati. Kraj priče – jasna je Milica.

– Ko radi za 400 KM, i treba da plati režije razne, a ima još i dijete, može samo da gleda i u onaj od 2 KM a ne da ga kupi – piše Dragutin iz Barajeva dodajući da “nemaju oni pojma koliko su veliki 8 KM u Aleksincu, Surdulici, selima na jugu Srbije”.

Sudeći po navodima desetak iskusnih u proizvodnji ajvara, za jednu teglu od oko 700 grama potrebno je od dva do čak četiri kilograma paprike. Kilogram ovog povrća u Srbiji se prodaje od 0.5 do 1.5 KM, kako gdje. Tegle koštaju 0,40 pfeninga, poklopci 0,13. Suncokretovo ulje košta od 1, 87 KM. Tome treba dodati drva ili struju i dva dana rada – pečenje, čišćenje, prženje ajvara, pa pakovanje.

Ako se uzmu srednje vrijednosti – tri kilograma paprike po 1 KM plus ulje, so, šećer, drva i pakovanje, tegla domaćeg ajvara u kućnoj radinosti košta oko 5 KM.

Ili ga praviti dva dana ili kupiti onaj od 7.5 KM, ko može. Za ostale – ajvar iz marketa, koji košta od 2, preko 2.5 i 3.11, pa do 6.5 KM.

(Telegraf)

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here