Pozitivni efekti vježbanja: Popravlja raspoloženje, poboljšava pamćenje i štiti zdravlje

0
227
Brojna istraživanja, uključujući i onu sa Američke Akademije za neurologiju, dokazala su da bilo koja vrsta fizičke aktivnosti koja podiže broj otkucaja srca u minuti ili vas tjera na znojenje u isto vrijeme ima pozitivne efekte na vaš mozak.

Iako se neki pozitivni efekti vježbanja mogu primijetiti odmah, za neke je potrebno nekoliko sedmica da se manifestuju. Prema tome, ključ zdravog tijela i duha je vježbati redovno barem 45 minuta dnevno.

Posljednja istraživanja pokazala su pozitivne efekte dvosedmičnog vježbanja kod osoba koje pate od Alzheimera u ranim fazama ove bolesti.

“Kako naše tijelo stari tako i naš mozak stari sa njim pa je vremenom osjetno da naš mozak i memorija ne funkcionišu kao prije”, navode stručnjaci.

Ono sto je također interesanto jeste da vježbanje nekoliko puta sedmično popravlja raspoloženje i umanjuje nivo stresa. Klinički je dokazano da vježbanje nakon samo deset dana ima pozitivne efekte kod osoba koje se bore sa depresijom. Zaključak istraživanja je da što se više krećete vaše tijelo će se osjećati bolje, vaš mozak će raditi brže, a u isto vrijeme će se vaše raspoloženje i kvalitet života popraviti.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here