Potresan film o egzilu Stefana Zweiga oduševio kritičare

0
396

Njemačka glumica Maria Schrader za svoj drugi režiserski rad dobiva superlative filmske kritike u Njemačkoj. Film ‘Vor der Morgenröte’ (otprilike: ‘Prije crvene zore’) prati posljednji period života glasovitog pisca Stefana Zweiga koji je pred nacistima iz Europe pobjegao u Južnu Ameriku, u kojoj je 1942. počinio samoubojstvo

Austrijski pisac židovskog porijekla Stefan Zweig rođen je u Beču 1881. godine, a svoj je rodni grad morao napustiti 1934. godine, nakon što je u Njemačkoj Adolf Hitler preuzeo vlast, a u Austriji ustanovljena antisemitska i autoritarna vlada kancelara Engelberta Dollfussa. Zweig je prvo otišao u Englesku, a 1940. godine se zaputio preko Atlantika te na kraju skrasio u brazilskom gradiću Petropolisu, nedaleko od Rio de Janeira. Iako je dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća Zweig bio jedan od najpopularnijih pisaca na svijetu, posljednje godine svog života proveo je očajan zbog uspona nacizma i početka Drugog svjetskog rata, a i odao se opijatima. Počinio je samoubojstvo 22. veljače 1942. godine, piše T portal.

Posljednjim periodom Zweigova života bavi se njemački film ‘Vor dem Morgenröte’ Marije Schrader, a u njemu slavnog pisca glumi Josef Hader. Glumačku ekipu čine još Barbara Sukowa, Aenne Schwarz, Matthias Brandt, Charly Hübner, Lenn Kudrjawizki, Vincent Nemeth, Oscar Ortega Sanchez i drugi dok je scenarij napisala Schrader u suradnji s Janom Schomburgom.

Film je upravo imao svoju premijeru u Njemačkoj i dobio je ekstatične kritike. Primjerice, Der Spiegel piše da je riječ o ‘jednostavno rečeno, jednom od najboljih filmova godine’, koji je sam po sebi ‘umjetničko djelo’. Uz rad režiserke Schrader (‘stilska elegancija’, ‘historijska drama o najvažnijim pitanjima sadašnjice’), naročito se hvali glavni glumac Hader te direktor fotografije Wolfgang Thaler.

Ističe se da film ima ‘metarazinu’ koja se referira na aktualnu situaciju u Europi, primjerice u sceni u kojoj Zweig daje intervju jednom novinaru te kaže i sljedeće: ‘Vjerujem da će jednoga dana putovnice i granice biti stvar prošlosti. Sumnjam da ćemo mi to doživjeti.’

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here