Posjetu Rusiji predsjednik Dodik ocijenio veoma uspješnom

0
212

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik završio je višednevnu posjetu Rusiji radnim sastankom sa predstavnicima finansijskih institucija i fondova, sa kojima je razmatrio načine kako da Srpskoj budu odobreni ruski potencijali.

Dodik se juče sastao sa zamjenikom generalnog sekretara Јedinstvene Rusije i članom Komiteta Državne Dume za međunarodne odnose Sergejom Železnjakom. Na sastanku je iznesen jedinstven stav o potrebi ukidanja OHR u BiH i isključivo poštivati izvorni Dejtonski mirovni sporazum.

“OHR treba da napusti BiH. Izvorni Dejton mora da se poštuje”, jedinstven je stav iznesen nakon sastanka predsjednika Dodika sa generalnim sekretarom Јedinstvene Rusije i članom Komiteta Državne Dume za međunarodne odnose Sergejom Železnjakom. Јedinstvena Rusija, ima većinu od 70 odsto u parlamentu i u međupartijskom je odnosu sa SNSD-om.

Moram da naglasim visoko razumijevanje partije Јedinstvena Rusija o situaciji u regionu, a prvenstveno u BiH. Vrlo jednostavno smo artikulisali zajednički stav o potrebi da se ukine OHR. Stav Ruske Federacije je da je potebno sprovoditi Dejtonski mirovni sporazum, onako kako je on izvorno napisan i da treba izbjegavati sve ono što bi moglo da izazove političku destabilizaciju u BiH – rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je kao ključni događaj, u okviru posjete Rusiji, izdvojio sastanak u Moskvi sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim. Predsjednik Srpske ističe da se nastavlja projekat rafinerije nafte i ulja i distributivne mreže koju je godinama unazad razvijala kompanija Razubežnjeft u Republici Srspkoj, a da je navodna priča o prekidu saradnje bila puka spekulacija.

Moram izraziti zadovoljstvo za razumjevanje naše situacije koje smo čuli od svih naši kontakata ovdje u Rusiji, a od čelnih ljudi smo dobili uvjerenje da Razubežnjeft nastavlja sve aktivnosti i da su priče da je došlo do prestanka saradnja ili onemogućavanje daljnjeg rada rafinerije bile samo puke spekulacije – naveo je Dodik.

Posjetu Rusiji, predsjednik Dodik je ocijenio veoma uspješnom.

Predsjednik Srpske je tokom boravka u Rusiji razgovarao i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, koji je ukazao da su neka rješenja sa Zapada usložila probleme u BiH, te potvrdio da Rusija u kontinuitetu pokazuje privrženost međunarodnom pravu i podržava aktivnosti za očuvanje dejtonske strukture BiH.

Dodik je izjavio da je sastanak bio posvećen razmatranju pitanja o nastavku saradnje, prije svega ekonomske i saradnje u oblasti kulture i obrazovanja, te da je bilo i govora o važnim političkim pitanjima.

Predsjednik Srpske održao je i predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here