Porodica Erdogan primjer ostalim muslimanskim vladarima

0
258

[ad_1]

Dok su  ostali pružili „oštre reakcije“ i „žestoke osude“ turski zvaničnici su povukli konkretne poteze u pogledu rješavanja izbjegličke krize muslimanskog naroda Rohinje. Naime, Emine i Redžep Taib Erdogan nakon što su javno iznijeli svoje mišljenje nisu ostavili nezaštićene i iznemogle Rohinje, već su se odlučili na konkretan i koristan potez od kojih će Rohinje imati najviše koristi.

Pomoć na licu mjesta

Fotografije u kojima prva dama Republike Turske obilazi žrtve stravičnog i sistematskog genocida obišle su svijet. Upravo na taj način žrtvama se može pokazati da je nekom ipak stalo do njihove strašne sudbine, a turski zvaničnici to dobro znaju. Ovaj potez je svakako za svaku pohvalu, posebno zbog toga što je on došao veoma brzo. Nažalost, za mnoge Rohinje ova odlučna akcija vlade Republike Turske došla je kasno, ali uslijed okolnosti koje vladaju u Uniji Mijanmara, državi Arakanu važno je da je do ove posjete uopšte došlo. Sigurno je da će nakon što vide situaciju na licu mjesta zvaničnici ove države steći još bolju sliku o svemu što narod Rohinja proživljava tokom ovog perioda. Turska je obećala da će pomoći ovom ugroženom narodu, a prvi koraci ka ispunjenju tog obećanja veoma brzo su učinjeni. Također, posjeta visokih zvaničnika bilo koje države za ovaj narod veoma je važna, jer na taj način šalje se i poruka zločinačkoj vlasti Mijanmara, da iako na rubu opstanka Rohinje nisu zaboravljene.

Turska kao islamski lider

Nameće se logično pitanje, da li ovim potezom Republika Turska postaje i definitivno lider među zemljama sa islamskom većinom, te hoće li istup zvaničnika ove države uticati na promjenu strategije ostalih islamskih zemalja? Naravno, sve to zavisi i od ukupnog stanja na međunarodnoj političkoj sceni, ali realno je očekivati da će se sa ozbiljnim poduhvatima u rješavanju komplikovane situacije u Mijanmaru uključiti prije svega arapske zemlje, ali i ostatak većinski muslimanskih država. Trenutna situacija govori nam da Republika Turska nije kalkulisala sa svojom reakcijom, već je munjevito i konkretno istupila kao trenutni „islamski lider“, iako mnogi danas to osporavaju. Važnije od cjelokupnog „liderstva“ u islamskom svijetu je svakako okupljanje oko zajedničkih prioriteta, a narod Rohinja, država Palestina i ostali ugroženi muslimanski narodi moraju biti lekcija prepotentnim islamskim vladarima kojima je nacionalizam veći prioritet od cjelokupnog stanja ummeta. Kao dokaz ovoj tvrdnji može se uzeti stanje od prije nekoliko mjeseci kada je tokom ramazana izbio komflikt među islamskim zemljama na Arapskom poluotoku, a sve zbog nametanja nezvaničnog „vođe“ regiona. Za razliku od tih „dječijih bolesti“ koje su morale biti odbolovane na Arapskom poluotoku, Turci su konkretnim djelima dokazali svijetu da su ozbiljan „akter“ na svjetskoj političkoj sceni.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here