Počelo je mikročipiranje ljudi, a evo i zašto

0
379

Iako su komercijalno dostupni modeli još u ranim fazama razvoja, i mogu da uskladište ograničenu količinu informacija, mikročipovi veličine zrna riže biće usađeni ispod kože ruku deset dobrovoljaca koji planiraju da posjete tehnološki festival Pause Fest u Melburnu u Australiji, prenosi tportal.hr.

Čipovi za VIP posjetioce opremljeni su NFC tehnologijom, koja omogućava bežični prenos podataka na malim razdaljinama. Inače se, između ostalog, nalazi u pametnim telefonima.

Zahvat prilikom kojeg će mikročip biti ubačen pod kožu, između palca i kažiprsta, ne bi trebalo da boli više od pirsinga ili vađenja krvi.

Prije usađivanja, u mikročipove će biti uskladišteni podaci o trodnevnim ulaznicama za Pause Fest, koji bi trebalo da bude održan u februaru sljedeće godine.

Čipovi su programirani tako da mogu da otključaju vrata objekata u koje su smješteni volonteri, teretane i radna mjesta, ali i kao karte za javni prevoz.

U sljedeća četiri meseca, volonteri će ih koristiti za svakodnevno obavljanje spomenutih aktivnosti. Zatim će tokom festivala podijeliti stečena iskustva u okviru panel diskusije koju će moderisati Kajla Hefernan.

Hefernan, koja trenutno piše doktorski rad na temu primjene ugradive tehnologije, ima već dva čipa u ruci: jedan kojim otvara vrata svoje kuće, i drugi kojim ulazi u kancelariju, piše Next Web.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here