Pleme koje nema dodira s civilizacijom i živi u dubokim dijelovima prašine Amazona fotografisano je iz zraka.

0
284

Rijetke fotografije napravljene su iznad teritorije Yanomami plemena, a na njima se vidi kako malo selo koje u blizini granice sa Venezuelom.

Pretpostavlja se da u Yanomami plemenu živi oko 35.000 ljudi, ali postoje najmanje tri podgrupe koje nemaju apsolutno nikakvog kontakta s vanjskim svijetom. Ove fotografije upravo prikazuju jednu od te tri grupe.

U ovom selu živi oko 100 ljudi, a njihovoj teritoriji prijete više od 5.000 ilegalnih kopača zlata koji preuzimaju zemlju. Radnici su donijeli bolesti poput malarije u ovu regiju, te su zatrovali hranu i vodu živom, što je izazvalo ozbiljnu zdravstvenu krizu.

Udruženje Hutukara objavilo je fotografije kako bi podiglo svijest i upozorilo da ozbiljno strahuju za ova plemena koja su vrlo ranjiva.

“U mjestima gdje žive indijanci koji nemaju dodira sa svijetom, riba, lov i biljke moraju biti zaštićeni. Cijeli svijet mora znati da su oni u svojoj šumi i vlasti moraju poštovati njihovo pravo da žive tu. Kopači zlata su kao termiti, stalno se vraćaju i ne ostavljaju nas na miru”, rekao je šaman i aktivista Davi Kopenawa iz ovog udruženja.

Ova plemena žive od lova, ribolova, banana i manioka. Međunarodne organizacije upozoravaju da bi ova plemena mogla doživjeti veliku katastrofu ako se zemlja ne zaštiti.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here