Planinski masiv Ahaggar

0
260

Planinski masiv Ahaggar  ističe se prirodnom ljepotom poput golemog otoka duboko usred Saharske pustinje, južno od oaze Saleh u Alžiru. Ahaggar ili Hoggar kako ga još nazivaju Alžirci, sa svojim granitnim stijenama pripada jednom od najvećih Nacionalnih parkova koji je po ovom planinskom masivu dobio ime.

Planinski masiv Ahaggar proteže se oko 1550 kilometara u smjeru sjever-jug i oko 2100 kilometara u smjeru istok-zapad. U središtu ove ogromne vulkanske visoravni, na gotovo
3 000 metara nadmorske visine skriven je monolitni krajolik čije su stijene rijeke lave prekrile debelim slojevima bazalta i oblikovale preko 300 neobičnih monolita.

Ovo ogromno područje usred prostranstva Sahare bogato je osebujnom vegetacijom egzotičnih biljnih vrsta te ga nastanjuje jedinstveni šaroliki životinjski svijet. Osim ugrožene vrste geparda koji se ovdje skrivaju od očiju rijetkih posjetitelja, ovdje obitavaju leopardi, mungosi, zlatni čagljevi, divlje mačke, lisice i gazele. Karakteristične temperaturne razlike Sahare od izuzetno toplih ljeta do hladnih zima nisu tako ekstremne u ovom planinskom području da bi naudile ovoj bogatoj biološkoj raznolikosti.

Foto: Florence Devouard

Nomadski narod Tuarezi, koji obitavaju na području Ahaggara više od 2000 godina nazivaju svoju domovinu Assakrem što u prijevodu znači “kraj svijeta”. Tuarezi su zanimljivi ljudi, a njihov arapski naziv Tuareg predstavlja “od boga napuštene” iako su se kasno preobratili na islam. Muškarci su visoki, svijetle puti, a od puberteta nadalje nose veo preko lica. Navodno ih on štiti od zlih duhova koji bi im mogli ući kroz usta. Za razliku od njih, žene ne nose veo i vrlo su utjecajne u obitelji. Tuareški brakovi su uglavnom monogamni.

Izdvojena fotografija: Patrick Gruban

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here