Pet simptoma po kojima se razlikuju prehlada i grip!

0
240

I PREHLADU i grip izazivaju virusi, pa je često problem da se otkrije o kojoj je od ove dvije bolesti reč, naročito na početku, jer imaju neke zajedničke simptome.

 

Prehlade su po pravilu bezopasne i najčešće se povlače bez posljedica. Ali kada je reč o gripu, oprez je i te kako potreban.

 

Grip, koji ove sezone karakterišu naročito izraženi simptomi u vidu visoke temperature, bolova, malaksalosti, slabi tijelo i čini ga podložnim za ulazak bakterija, što može da dovede do mnogih komplikacija.

 

Zato je važno da se napravi razlika između ova dva oboljenja, a u tome mogu da vam pomognu slijedeći simptomi i njihov intenzitet.

 

1. KADA POČINjU ZNACI BOLESTI

 

Prve naznake prehlade javljaju se dan -dva poslijekontakta s virusom, obično započinju svrabom i osjećajem žarenja u grlu koji se polako pogoršavaju.

 

Grip nastupa naglo, bukvalno zdrav i poletan osjećaj munjevito nestane u času, i pojave se bolovi u čitavom tijelu.

 

2. KOJE SU SLIČNOSTI

 

Grlobolja i curenje nosa prvi su znaci bolesti koji se pojavljuju i kod gripa, i kod prehlade. Ali, ipak, s bitnom razlikom. Kod prehlade problemi s nosom i sinusima obično počnu nakon što grlo prestane da boli, nakon čega počinje da se cedi prozirni sekret iz nosa. Postepeno on postaje obilniji, gušći i žut, a nos je sve vrijeme zapušen, peti dan stanje se poboljšava.

 

Kod gripa upala ne sazreva na takav način, naime nosni sekret ostaje isti po nekoliko dana, ne mijenjajući svoju teksturu. On obično ne postaje gust i gnojan s vremenom kao kod prehlade, a kašalj obično ostaje suv i neproduktivan.

 

4. KADA JE VRIJEME ZA MIROVANjE

 

U zavisnosti od virusa koji su uzrokovali prehladu, razlikuju se i simptomi. Nekada to mogu da budu slabost i drhtavica, ali oni nastupaju postepeno. Ležanje u krevetu nije nužno i osoba s prehladom može da funkcioniše.

 

Za razliku od prehlade, grip simptome pokazuje na očima u obliku crvenila i suza, dok koža izgleda vlažna i drži visoku temperaturu. Bolovi u zglobovima, gubitak apetita, razdražljivost, osjetljivost tijela na dodir i iscrpljenost uzrokuju i potrebu tijela za odmorom. Kod gripa je nužan oporavak, ležanje u krevetu, minimalan kontakt s okolinom i pogotovo jačanje imuniteta.

 

5. KOLIKO TRAJE BOLEST

 

Prehlada je obično najjača dva-tri dana od pojave simptoma, a najgore prolazi već nakon nedelju dana. Prehlada bi trebalo u potpunosti da se povuče tri, maksimalno četiri nedjelje nakon obolevanja.

 

Grip iscrpljuje tijelo pa se bolovi i umor mogu zadržati još nedjeljama, ponekad mjesecima nakon pojave prvih simptoma. Tjelesneaktivnosti postaju u tom periodu teške i propraćene izlivom znoja i iscrpljenosti. Teži grip dodatno oslabljuje organizam i može uzrokovati pojačane bolove u delu stomaka i crijeva, zglobova i mišića. Ukoliko zbog zaraze virusom u tijelu počnu da prodiru i bakterije, moguće su ozbiljne komplikacije poput upale pluća.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here