PET NEOBIČNIH SIMPTOMA RAKA DOJKE

0
281

Rak dojke je jedan od najčešćih oblika raka kod žena.

Ukoliko se dijagnostikuje na vrijeme, rak dojke može da se izliječi, a da bi bio otkriven u ranoj fazi, potrebno je da znate simptome koje ne smijete da ignorišete.

1. Bol u leđima: Nažalost, bol u leđima je čest i čak osmoro od desetoro ljudi se tokom života barem jednom suoči sa tim bolom. Međutim, to može biti simptom raka dojke. Ukoliko osjećate pritisak u kičmi, rebrima ili gornjem dijelu leđa, osjećate kao da bol “dolazi” iz kostiju, to može značiti da je tumor počeo da se širi na kičmu.

2. Dugotrajan kašalj: Primarni rak je onaj koji se pojavljuje u jednom dijelu tijela. Ipak, neke ćelije raka mogu da “stignu” u druge dijelove tijela i zaraze i te dijelove, a to se naziva sekundarni kancer. Dugotrajna promuklost i kašalj mogu biti znak da se rak proširio na pluća. To se događa kod 60-70 posto žena koje boluju od raka dojke. U nekim slučajevima, prisutan je suh kašalj i “kratak” dah.

3. Novi mladeži ili promjene kod postojećih: Mladeži se često povezuju s povećanim rizikom od raka kože, ali istovremeno, to može biti znak raka dojke. Studija sprovedena na 89.902 žene starosti između 40 i 65 godina, pokazala je da su žene koje imaju više mladeža na tijelu izložene 13 posto većoj opasnosti od raka dojke. Zato stručnjaci upozoravaju da ukoliko primijetite pojavu novog mladeža na koži ili promjene na mladežima koje imate, da se obavezno konsultujete s ljekarima.

4. Umor: Konstantan osjećaj umora je čest znak raka dojke. Ono što je važno je da taj umor ne prolazi čak ni nakon odmaranja ili spavanja. Umor je u ovom slučaju uglavnom povezan sa stresom, a često je praćen depresijom, nesanicom i bolovima. Stručnjaci kažu da do toga dolazi zbog hemijskog disbalansa koje ćelije raka uzrokuju u tijelu.

5. Promjene na bešici ili crijevima: Rak dojke može da dovede do hormonskih promjena koje isušuju mokraćni kanale i otežavaju kontrolisanje bešike, što je stanje poznato pod nazivom inkontinencija (nemogućnost kontrolisanja mokrenja).

Simptomi inkontinencije su iznenadne, česte potrebe za mokrenjem, mokrenje traje duže nego inače, a nerijetko se dešava da bešika toliko oslabi da dolazi do mokrenja i prilikom smijanja, kašljanja… Ukoliko primijetite neke od ovih simptoma, trebalo bi da se konsultujete s ljekarom, kako bi se utvrdio razlog inkontinencije.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here