Performans o Srebrenici: U Zenici odjeknuo vrisak dječaka kojeg su odvojili od majke

0
121

Povodom odavanja počasti srebreničkim žrtvama genocida danas je u Zenici, na Trgu Alije Izetbegovića, organizovana mirna šetnja kojom je obilježena 21. godišnjica od genocida u Srebrenici.

Sa brojevima 8372 na rukama i srebreničkim cvjetovima na reveru bez glasa, samo sa šutnjom, koja je bila opipljiva u zraku, počela je današnja manifestacija u Zenici.

Prije šetnje, na spomen-obilježju Kameni spavač izveden je performans torture koju su doživjele srebreničke žrtve gdje je prikazano odvođenje i ubijanje muškaraca od članova porodica. Uz jecaje i suze na licu Zeničani su ispratili performans u kojem su učestvovali najmlađi i najstaraiji Zeničani.

Dok su starci iznemoglo se odupirali “pripadncim srpske vojske”, Trgom Alije Izetbegovića u Zenici odjeknuo je vrisak “Majko”, dok su dječaka odvodili iz ruku majke.

Sve scene iz Srebrenice, ali u mnogo blažem obliku, mučno je i bolno bilo gledati danas u centru Zenice za sve prisutne koji su u suzama ispratili kraj perfromansa.

Nakon performansa uslijedila je mirna šetnja zeničkim bulevarom, a potom je na Trgu Alije Izetbegovića učenjem dove i fatihe odana počast svim žrtvama genocida.

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here