Pelješac, kakav je bio od birvaktila

0
253

Proputovao sam Pelješcem. Poluotok mungosa, divljih pasa čagalja, morskih kapetana, grožđa postupa i dingača, trajekata, strmih i uskih puteva, pustih sivih brda i oskudnih polja prekrivenih vinogradima, solane i školjki – malo se, ili nikako promijenio od kako znam za njega.

Ljetovao sam tu prvi put daleke 1968., još kao srednjoškolac, sa ferijalom u Vignju. Došli smo do Vignja truckajući se po makadamu u nekom starom autobusu. Bijaše to skromno ljetovanje, budio nas je u jutru Tom Jones (Dilajla), Adamo i ostali tada popularni pjevači.

Ustajali smo bunovni iz šatora, prali se na zajedničkoj česmi, poslije pomagali u kuhinji u guljenju krompira. Bila je to jedna od prvih pravih sarajevskih ferijala. Naveče nam je svirao orkestar, a bio je tu i Nikola Borota Radovan, koji će kasnije postati popularan sa svojom crvenom crnogorskom kapom i sa Nedom Ukraden.

Danas se Pelješac spominje uglavnom u vezi izgradnje mosta kojim bi se skratio put do zabitih i zaostalih mijesta, a koji bi Hrvatsku objedinio kao zemlju koja nije više prepolovljena teritorijom susjedne zemlje. Ništa na ovom poluostrvu nije izgrađeno u posljednjih dvadesetak godina. Hoteli u Orebiću su postojali i ranije, a kompleks bivšeg vojnog hotela Perna je djelimično obnovljen, mada okolina još uvijek djeluje depresivno.

Mi smo boravili u Orebiću, mjestu starih kapetana i njihovih oronulih vila, mjestu raskošne suptropske vegetacije, velikih palmi, čempresa i dalmatinskih borova. U nekoliko hotela, poznatih od ranije po povoljnim prvomajskim aranžmanima, ima Francuza, Nijemaca, Italijana.

Neugledni kamp u Perni su okupirali Poljaci. Na plaži ispod hotela najviše Bosanaca koji dolaze kod prijatelja i rođaka koji su nekad davno u Orebiću napravili kuće. Rijetki su muškarci Bosanci koji ne nose veliki trbuh ispred sebe.Jedan Italijan svaki dan ulovi hobotnicu, onda je mlati od beton na molu da je usmrti, pa je trlja i mlati papučom, pa poslije pola sata je oguli i sa svojim Italijanima je pojede onako sirovu. U kabini za presvlačenje koja ima dva dijela, za dvoje, i odjeljena je pregradom, neko na pregradi izbušio veliku rupu baš u visini onih dijelova tijela, zbog kojih se ljudi i presvlače u kabini.

Grad je čist, snabdijevanje dobro, cijene za oko 30 posto više nego u Sarajevu. Nedostatak je smrad ispred hotela Bellevue, tu je i ranijih godina smrdila kanalizacija. Korčulanskim kanalom prolaze brodovi i trajekti, a baš sam uspio snimiti jedan veliki kruzer, ogromni brod dužine oko 200  metara. Evo vam nekoliko slika snimljenih sa plaze ispod Grand Hotela u Orebiću.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here