Pas ili mačka: Koji je idealan kućni ljubimac za vas?

0
476

Kada pomislite na psa, vidite se kako se igrate s njim u parkiću ili zajedno šetate. Kada pomislite na mačku, vidite se kako ste se ugnijezdili s njom na kauču, čitajući knjigu, dok vam ona prede u krilu. Primamljivo je i jedno i drugo, ali želite biti realni – jeste li više osoba za psa ili za mačku? Pomažemo vam u pronalasku odgovora.

Izbor između mačke i psa može biti prilično težak. Ukratko, psi zahtijevaju više vremena, pažnje i novaca i općenito su više društveni od mačaka. S druge strane, mačke su samostalnije, lakše se brinuti za njih, jednostavnije su i općenito manje koštaju kao kućni ljubimci.

Izbor ovisi o tome šta želite od svog ljubimca i koliko energije ste spremni uložiti za njega.

Plus i minus za psa

Psi zahtijevaju više vašeg vremena od mačaka. Psa treba šetati – čak i ako živite u kući s dvorištem preporučuje se svakodnevno ga povesti u šetnju, što je njemu važno kako s psihološkog tako i fiziološkog aspekta (šetnja kao razgibavanje).

Živite li u stanu, psa morate prošetati bar tri puta dnevno, bez obzira pada li vani kiša ili snijeg. Naravno, postoji mnogo vrsta pasa koji se međusobno razlikuju, te nije isto nabaviti neku malenuu pasminu koja će se najradije sklupčati u vašem krilu i nekog velikog psa koji jedva čeka akciju.

Šetnje bi vas trebale veseliti. Ako vam one zvuče kao gnjavaža, puno radite i općenito vas nema puno kod kuće, onda pas nije idealan ljubimac za vas. Ne zaboravite da na urbanim prostorima za svojim dlakavim prijateljem morate i počistiti kad obavi nuždu.

Također, psi moraju provesti s vama kvalitetno vrijeme. Vi ste centar njihovog svijeta i jedva čekaju da dođete kući i poigrate se s njima. Igra mora biti zadovoljstvo i za vas, ukoliko vam se to ne čini tako, radije ne nabavljajte psa, piše Zadovoljna.hr. Psi su vezani uz vlasnike i nije im bitno gdje su, bitno im je da ste vi s njima, dok je mačka više vezana uz prostor, dom, i nije joj posebno bitno ko je s njom.

Psi vole biti potpuno uključeni u sve što radite. Iako to može zvučati kao veliki minus, to je i veliki plus. Odlazite li na izlet autom, rado će poći s vama; želite li trčati ili vježbati vani, nećete pronaći vjernijeg partnera za to od psa. Pseća potreba da vam udovolje čini ih i poslušnijima. Također, psi vas žele zaštititi i upozoriti na neznance u kući, što im je veliki plus.

Pas će vam se uvijek veseliti iznova (kad se vratite kući s posla, kad vas ujutro prvi put vide, kad vas dočekaju ispred trgovine nakon što ste obavljali kupovinu svega nekoliko minuta). Njihova draž i veselje je neograničeno!

Psi su finansijski zahtjevniji od mačaka. Pojedu više hrane, žele igračke, povremeno ih treba četkati i kupati. Naravno, potrebno ih je disciplinirati jer je važno da vas slušaju i poštuju, inače je suživot težak i za vas i okolinu.

Ali, danas srećom postoje profesionalni treneri koje možete angažovati privatno ili školice za pse, a često je i najživahnijim tvrodglavcima dovoljno samo nekoliko sati treninga da se smire. Uglavnom je važno da vi naučite kako disciplinirati psa. To uopće ne mora biti teško i bit ćete oduševljeni rezultatima kad se potrudite, a možete psa naučiti i nekim zgodnim trikovima. Neki psi inteligentni su na razini dvogodišnjeg djeteta i mogu čak zapamtiti 200 riječi i naredbi.

Plus i minus za mačku

Mačke vas neće upozoriti na iznenadne posjetitelje kao pas. Većina mačaka također voli šetati uz vlasnike, ali svojim tempom i ne na uzici (osim ako ih na to ne privikavate od malih nogu). Mačka nema potrebu zadovoljiti vas i nauči li neki trik, to će napraviti zbog sebe, ne zbog vas.

Mačke ne trebaju nuždu obavljati vani, ali očekuje vas svakodnevno čišćenje njihovog zahoda (koji nema nimalo ugodan miris) i redovno mijenjanje čitavog pijeska – otprilike jednom sedmično.

Mačka je nevjerovatno nezavisni ljubimac. Ne trudi se udovoljiti vam, prići će vam radi maženja i druženja samo onda kad njoj to paše. To vam se možda neće sviđati, ali s druge strane, upravo zbog svoje nezavisnosti, mačka ne ovisi o vama i ne iščekuje željno vaš dolazak kući kako biste je prošetali.

I mačke vole igru, ali ne morate ulagati toliko energije u to kao kod psa, jer će ona sama trčati i skakati.

Imajte na umu ujedno da su mačke više noćni tipovi – najaktivnije mogu biti noću, a cijele dane ljenčariti i spavati. Ali, zato će kad padne mrak tražiti zabavu, a imaju li izlaz na dvorište, očekujte noćne ‘poklone’. Neki vlasnici mačaka skoro svakodnevno pronalaze na podu ostatke raznih glodavaca ili ptičica. Mačke će svoj plijen rado donijeti i kući.

Zapitajte se i sljedeće:

– Aktivni ste, volite boraviti vani, volite šetnje? Onda je za vas pas

– Kojeg ljubimca bi voljeli ostali članovi vaše porodice i šta bi njima više odgovoralo?

– Jeste li čistunac? I psi i mačke se povremeno linjaju i ne možete spriječiti dlake posvuda. Psi se u prosjeku više linjaju odnosno bit će više dlaka.

– Želite li se osjećati željenim? Računajte da se i psa i mačka mogu razveseliti kad stignete kući, ali pas će se trajno veseliti, a mačka vas može ignorisati već iduću sekundu.

– Može li vaš ego podnijeti mačku? Za razliku od psa, ona vas neće smatrati vođom čopora već sebi ravnopravnim članom, ili čak možda nekim ispod nje.

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here