Papa Franjo stao na kraj kreacionizmu: Teorije evolucije i Velikog praska su točne!

0
253

“Bog nije mađioničar s čarobnim štapićem” – rekao je papa i tim riječima stao na kraj pseudoteorijama o kreacionizmu i inteligentnom dizajnu koje je, smatraju mnogi, podupirao njegov prethodnik Benedikt XVI. “Teorija Velikog praska, za koju danas smatramo kako označava početak svijeta, nije u proturječju s intervencijom božanskog stvoritelja već ga, naprotiv, zahtijeva” – dodao je Papa i nastavio: “Evolucija u prirodi nije nesuglasna s idejom o stvaranju, jer evolucija zahtijeva stvaranje bića koja napreduju”.

Izjave Svetog Oca obradovale su znanstvenu zajednicu, između ostalih i Giovannija Bignamija profesora i predsjednika Talijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku. Jutarnji Independent

Krajem 2014. godine na plenarnom skupu u Vatikanu o evoluciji prirode Papa je rekao da teorija Velikog praska ne proturječi, već podrazumijeva ulogu božanskog stvoritelja, piše News.va.

“Bog nije stvoritelj u maniri mađioničara, nego Stvoritelj koji je započeo sav život. Evolucija u prirodi nije proturječna s gledištem stvaranja, jer evolucija zahtjeva stvaranje bića koja evoluiraju” – pojasnio je Papa i tako nastavio s katoličkom tradicijom koja još od 1950. godine i pontifikata pape Pioa XII. zagovara stajalište da evolucija ne isključuje stvaranje.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here