Pametna ulična rasvjeta, prvi korak ka uvođenju pametnih gradova

0
313

AT&T je program ‘pametnih gradova’ predstavio još tokom sajma CES 2017 u Las Vegasu, kada je kompanija potpisala ugovor sa General Electricom, kojim planira da instalira senzore CityIQ na uličnu rasvjetu širom gradova u SAD-u.Cilj pametne rasvjete je da se nadgleda cirkulacija saobraćaja, parkinga, kvalitet vazduha, vremenskih nepogoda, ali i potencijalne pucnjave iz vatrenog oružja.

General Electric trenutno instalira platformu Current kao dio nadogradnje rasvjete u San Diegu, čime će 14 hiljada LED svjetiljki umanjiti troškove energije u gradu i do 2,4 miliona dolara, a uz njih će stići i 3.200 senzora CityIQ koji u sebi sadrže kamere i mikrofone koji će cijelu stvar povezati s internetom. AT&T će omogućiti prenos podataka putem vrlo sigurne i brze veze u San Diegu.

Gradovi će moći da koriste otvorene platforme M2X i Flow Designer za nadgledanje saobraćaja, optimizaciju parkinga, nadgledanje kvaliteta vazduha, detekciju pucnjave. AT&T i General Electric nisu jedine kompanije koje ulaze u biznis modernizacije gradske rasvjete. Kompanija pod imenom EnGoPlanet je već instalirala solarne ploče i senzore u ulična rasvjetna tijela Las Vegasa.

Agencije/V.P.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here