Ovo su misteriozne tajne zaboravljenih civilizacija

0
299
Zbog postojanja neobjašnjivih spomenika i arheoloških nalaza, više arheologa je uvereno da su nekada postojale zaboravljene i veoma napredne civilizacije čiji su ostaci uništeni kroz istoriju.

Praistorija bukvalno znači : “pre nego što smo imali pismenu evidenciju”, otprilike 400 godina pre Hrista, a drevna istorija je doba od prve pisane istorije.
Biblija je dosta uticala na naš koncept drevne istorije, a neke istorijske činjenice o određenim kulturama su iskrivljene, zanemarene ili čak izostavljene.

Više arheologa je uvereno zbog postojanja neobjašnjivih spomenika i arheoloških nalaza, da su nekada postojale zaboravljene i veoma napredne civilizacije.

Većina drevnih zapisa trajno je izgubljena tokom uništavanja velikih biblioteka, i uopšte kroz istoriju. Ove misterije su podsetnici na njihovo postojanje, piše Punkufer.hr.

Puma Punku

Puma Punku je jedna od četiri konstrukcije u drevnom gradu Inka Tiwanaku u Južnoj Americi. Veruje se da su konstrukcije starije od samih piramida, otprilike 15.000 godina.

Čak ni Inke nisu znale njihovu historiju. Masivni blokovi nemaju na sebi tragove klesanja i tako su precizno izrađeni da između njih ne može da stane ni dlaka. Očigledno je da su graditelji imali vrlo sofisticiran alat. O sistemu navodnjavanja, kanalizacije i vodovoda ne treba  ni da govorimo.

Balbečka zagonetka

Arheološko nalazište Baalbek u Libanu ima neke od najvažnijih dobro očuvanih rimskih ruševina današnjice. Hramovi su građeni od monolita od kojih neki teže i do 1200 tona, a kako je ovo kamenje doneseno na ovo mesto i iz kojeg je kamenoloma vađeno – ostaje nerešena misterija.

Visoravan Giza

Mnog knjiga je napisano o drevnom Egiptu. Tako sada znamo da je izgradnja Velike piramide bila toliko tačna i nepojmljiva da verovatno nikada nije bila namijenjena za grobnicu.

Isto tako, dokazano je da je do erozije Sfinge došlo pre nego što je ovo područje postalo pustinja, pre 9.000 godina. Neki veruju kako bi Sfinga mogla biti i puno starija od toga, a egipatska civilizacija kakvu poznajemo danas – nije postojala pre toliko godina. Dakle, teško objašnjivo…

Gobleki Tepe

Ovaj lokalitet datira s kraja zadnjeg ledenog doba, a nedavno je otkriven kompleks hramova u jugoistočnoj Turskoj. Posuđe, pisma, točkovi i metalurgija samo su deo onoga što je pronađeno u ovom hramu.

Njihova izgradnja podrazumijevala je visoki nivo sofisticiranosti i složenosti, koja dosada nije bila povezivana s civilizacijom paleolita.

Lokalitet se sastoji od ukupno 20 okruglih objekata, a fascinantno je upravo to kako su prve civilizacije u to doba i s takvim oruđem i znanjem mogle da sagrade nešto tako veličanstveno.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here