Otvorena izložba Mile Melank

0
177

Danas je u Galeriji Collegium Artisticum otvorena izložba vizuelnog identiteta projekta Kandidature Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014 i publikacije koja je bila kreirana za tu priliku i video radovi Selme Rizvić. Izložbu je otvorio Ibrahim Spahić, direktor Sarajevske zime i predsjednik Izvršnog odbora komitet

Otvarajući izložbu Spahić je podsjetio na činjenicu da je Sarajevo bilo simbolički, kroz Sarajevsku zimu, Evropska kulturna prijestolnica između Antverpena 93. i Lisabona 94. kulturna prijestolnica Evrope uz podršku 11.000 intelektualaca, umjetnika, Savjeta Evrope, Uneskoa i Evropskog parlamenta. Projekat je realizovan u saradnji sa avinjonskim festivalom.

Na inicijativu Međunarodnog centra za mir, Skupština Grada Sarajeva je 2008. donijela odluku o kandidovanju Sarajeva za Kulturnu prijestolnicu Evrope. Evropski parlament je 201. na zasjedanju istakao značenje i povijesnu ulogu Sarajeva, podržao inicijativu Sarajevske zime i projekat je narednih godina dobio potporu 40 glavnih gradova iz cijelog svijeta. Projekat se oslanjao na izuzetne kulturne i istorijske potencijale Sarajeva i na činjenicu da je umjetnost i sloboda stvaralaštva temelj za uspostavljanje veza između različitih kultura i civilizacija.

Grafički dizajn dizajnerke Mile Melank koji je danas predstavljen na izložbi, uz prateće informacije, inspiriše i danas umjetnike i gradove koji pokreću projekte za dobijanje titule Kulturna prijestolnica Evrope. Ovo je jedinstveni dokument kojim možemo pokrenuti obnovu kandidature Sarajeva za Kulturnu prijestolnicu. Ovo je i poziv gradovima širom BiH da učestvuju u ovoj jedinstvenoj inicijativi EU.

Sarajevo će, rekao je Spahić na kraju, na temelju međunarodnog konkursa koji je raspisao grad Rim sa Kantonom Sarajevo, na prostoru Marindvora, i regulacionog plana koji je važeći od 1998. godine, dobiti Koncet hol pobjedničke grupe Urban Futura, jer je to međunarodna obaveza preuzeta konkursnim ugovorom. Vjerujem da će i projekat Ars Aevi početi uskoro da se realizuje.

Ovom prilikom Spahić je dodijelio Srebrnu pahuljicu za izuzetan doprinos umjetnosti Mili Melnk i Collegiumu artisticumu, sa kojim sarađuju već 33. godine.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here