Otkrivena misterija: pjetlovi znaju koji prvi treba da kukurikne?!…

0
553

Sve nas je barem jednom u cik zore probudilo prodorno “kukuriku” za kojim je uslijedilo još nekoliko sličnih, zapovjednih poziva na ustajanje.

Ali, kako pjetlovi odlučuju ko će prvi među njima da kukurikne dosad je bila misterija kako za ranoranioce, tako i za naučnike.

Tokom istraživanja, obavljena je serija eksperimenata sa pticama u kavezima koja je pokazala da postoji “dobro ustaljeni redoslijed prema starješinstvu”.

“Glavni pjetao uvjek kukurikne prvi, a zatim se, u zavisnosti od mjesta na društvenoj ljestvici, oglašavaju redom svi ostali“, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports.

“Kada bi šef parade bio fizički uklonjen iz grupe, njegovo mjesto bi odmah zauzeo drugi po činu“, navode japanski stručnjaci.

Vjeruje se da pjetlovi kukuriču kako bi obilježili svoju teritoriju, “blagovremeno” upozoravajući eventualne suparnike.

Kokoške su veoma društvene životinje, među kojima postoji stroga hijerarhija. Već prilikom prvog susreta, pjetlovi uspostavljaju “red” i to na starinski način – tučom.

Najjači pjevci tako imaju prvenstvo u pristupu hrani, damama i izboru mjesta u kokošinjcu.

Prethodnim istraživanjem je ustanovljeno da tajming kukurikanja kontroliše unutarnji biološki, odnosno cirkadijski sat kog posjeduje ne samo glavni pjevac već i njegove mlađe kolege, samo što su oni, iz “društvenih ozbira”, prinuđeni da suzbiju svoj prirodni ritam i čekaju na red.

A.Dž

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here