Osjetili ste zvuk pucketanja i drobljenja u vratu?

0
325

[ad_1]

Većina ljudi je u nekom trenutku života čula zvuk pucketanja ili drobljenja u vratu prilikom određenih pokreta vrata. Ti zvukovi, koji se nazivaju krepitus, obično su bezbolni i obično ne predstavljaju ništa ozbiljno.

Pripremio: mr.sci.dr. Anes Talović, specijalista medicine rada i sporta

Ipak, ako je zvuk pucketanja u vratu popraćen boli, oteklinom ili nekim drugim simptomima, onda to može predstavljati problem koji bi trebao provjeriti ljekar.

Mogući uzroci pucketanja u vratu

Krepitus, koji se ponekad naziva krepitacija ili kavitacija, odnosi se na bilo koju vrstu zvuka ili osjeta, kao što je pucketanje, udaranje ili drobljenje koji se čuje tokom pokreta vrata. Kao npr. osjećaj pucketanja u vratu kad okrenete glavu u automobilu kako bi ste ga parkirali.

Krepitus se može pojaviti u bilo kojem pomičnom zglobu u tijelu, a u vratu se nalazi mnogo pokretnih zglobova. Zglobovi vrata su okupani u supstancu koja je slična ulju, a zovemo je sinovijalna tečnost, koja omogućava slobodno kretanje između kostiju. Temeljni uzrok krepitusa u vratu još uvijek nije u potpunosti shvaćen.

Mogući uzroci zvuka pucketanja vrata uključuju:

Promjene pritiska sinovijalne tečnosti u zglobu

Različite su studije izvedene na pucketanju sinovijalnih zglobova prstiju, međutim zaključci u medicinskoj literaturi o tome šta zapravo stvara zvuk su pomiješani. Istraživanje objavljeno 1971. godine pokazalo je da pucketanje zglobova uzrokuje pucanje plinovitog mjehurića u sinovijalnoj tečnosti zgloba. Međutim, studija objavljena 2015. godine izvijestila je da je zvuk pucanja zapravo zvuk stvaranja plinovitog mjehurića.

 Ligament ili tetiva se kreću oko kosti

Drugi mogući uzročnik zvuka pucketanja u vrata može biti zvuk udaranja ligamenta i / ili tetiva dok se kreću preko kostiju ili drugih mišića ili tetiva koje se nalaze u području vrata.

Struganje kost od kost

Dok je neuobičajen uzrok pucketanja u vratu, moguće je da kost struže od drugu kost ako je hrskavica istrošena. Ovo se stanje naziva osteoartritisom. Postupno se javlja uobičajenim postupkom starenja, ili se može ubrzati ako je došlo do traumatske povrede, kao što su trzajna povreda ili povreda povezana sa sportom.

Ovu vrstu krepitacije obično prati bol, ograničeno kretanje vrata, a zvuk pucketanja obično se ponavlja više puta prilikom svakog pokreta. Ovo iskustvo je u suprotnosti sa tipičnim pucanjem plinskih mjehurića, gdje obično treba oko 20 minuta prije nego što se kavitacija ili pucketanje ponovno mogu pojaviti.

Objava Osjetili ste zvuk pucketanja i drobljenja u vratu? pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here