OSHO-Život je film…

0
281

[ad_1]

Prihvatite čitav ovaj život kao mit, kao priču. On je, ipak, samo jedan, ali kada ga jednom prihvatite na taj način nećete biti nesretni. Nesretnost dolazi od previše ozbiljnosti. Pokušajte sedam dana; sedam dana se prisjećajte jedne stvari – da je ovaj čitav svijet samo jedna predstava – i vi više nećete biti isti. Samo sedam dana! Nećete izgubiti mnogo jer i nemate što da izgubite. Možete to probati. Sedam dana prihvatite sve kao jednu priču, kao predstavu.

Tih sedam dana će vam dati mnogo bljeskova vaše budne prirode, vaše unutrašnje čistote. A kada jednom imate takve bljeskove više nikada ne možete biti isti. Vi ćete biti sretni, i nećete moći ni zamisliti kakva to sreća može biti jer nikada do tada nijeste doživjeli takvu sreću. Vi znate samo određene procente nesretnosti: nekada ste bili više nesretni, nekad manje nesretni, a kada ste bili manje nesretni, to ste nazivali srećom. Vi ne znate što je sreća jer to ne možete znati. Kada imate koncept svijeta u kojem sve primate veoma ozbiljno, vi ne možete znati što je sreća. Sreća se dogodi samo onda kada ste utemeljeni u takvom pristupu da je ovaj svijet samo igra.
Zato pokušajte ovo, i činite to u jednom veoma slavljeničkom duhu, slavite, radite to kao neki „čin“ – ne kao nešto stvarno. Ako ste suprug, igrajte se, odigrajte ulogu supruga; ako ste supruga, igrajte igru supruge. Radite to kao u nekoj igri. A postoje i pravila, naravno; da bi se odigrala, svaka igra treba pravila. Brak je pravilo, razvod je pravilo, ali nemojte biti ozbiljni sa time. To su pravila, a jedno pravilo traži drugo. Razvod je loš; zato što je i brak loš: jedna norma traži drugu! Ali nemojte sve to prihvatiti ozbiljno, i onda uočite kako se kvalitet vašeg života odmah promijenio. Zato se ponašajte sa vašom suprugom, suprugom ili vašom djecom kao da ste dio jedne predstave, drame – uočite ljepotu u tome. Ako igrate ulogu, vi ćete nastojati da budete uspješni, ali nećete biti uznemireni. Nema potrebe za time. Vi ćete odigrati tu ulogu i potom otići na spavanje. Ali, zapamtite, to je uloga, i tokom sedam dana stalno slijedite taj pristup.

Tada vam se može dogoditi sreća, a kada jednom spoznate što je sreća više ne treba da ulazite u nesrećnost jer je to vaš izbor. Vi ste nesretni jer ste odabrali pogrešan pristup prema životu. Možete biti sretni ukoliko odaberete pravi pristup. Buda je veoma obraćao pažnju na „pravi pristup“. On je od toga stvorio bazu, temelj – ispravan pristup. Što je ispravan pristup? Koji je kriterij za to? Po meni, ovo je kriterij: pristup koji vas čini sretnim je pravi pristup, a nema nikakvog objektivnog pristupa. Pristup koji vas čini nesretnim i očajnim je pogrešan pristup. Kriterij je subjektivan; vaša sreća je kriterij.
Osho
The Book of Secrets

Tekst: © Osho International Foundation
Izvor: OSHO Informativni centar Montenegro/preuzeto sa:mudrac.com
[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here