Osam razloga zbog kojih će Donald Trump ući u historiju

Donald Trump će zasigurno ući u historiju kao 45. američki predsjednik, a BBC je izdvojio osam stavki po kojima će ostati poznat čim uđe u Ovalni ured.

0
197

Od njegovih godina do bankovnog računa, slijede neki od važnih detalja koji karakterišu novog predsjednika najveće svjetske sile.

Najstariji postao predsjednik
Donald Trump je 14. juna dočekao 70. rođendan, čime je postao najstariji čovjek u historiji SAD-a koji je stupio na predsjedničku funkciju. Prethodni rekord držao je Ronald Reagan koji je 1981. godine u Bijelu kuću ušao sa 69 godina.

Kako bi preduhitrio sve koji bi mu zbog toga mogli prigovarati, nagovorio je svog ljekara da objavi pismo u kojem stoji kako je on “najzdraviji pojedinac koji je ikada izabran među kandidate za predsjednika”.

Prosječna dob dosadašnja 44 predsjednika bila je 55 godina. Najmlađi je bio Theodore Roosevelt koji je ovaj posao preuzeo sa 42 godine i 322 dana nakon što je 1901. godine ubijen predsjednik William McKinley.

Prvi predsjednik milijarder

Trump je prvi američki predsjednik sa podebelim bankovnim računom. Iako procjene njegovog bogatstva variraju, Forbes navodi da je riječ o 3,7 milijardi dolara, a sam Trump kaže da je “u posjedu deset milijardi dolara”.

Mnogi dosadašnji američki predsjednici bili su veoma bogati, a George Washington imao je oko pola milijarde današnjih dolara.

Trump će krenuti stopama bivšeg guvernera Californije Arnolda Schwarzennegera uzimajući mjesečnu platu od simboličnog jednog dolara.

Najbogatiji kabinet

Kada je Trump počeo birati članove svog kabineta vidjelo se da su to čelnici “dubokog džepa”. Demokrata Bernie Sanders na Twitteru je poručio da je Trumpova administracija sastavljena od milijardera i milionera i da radi za njih.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here