Origanom protiv glavobolje i nesanice

0
246

Origano (Origanum vulgare, porodica: Usnače (Lamiaceae)) je poznat i kao mravinac, divlji mažuran, vranilova trava, riganj, metvica čarljena, dobrovoljika, dubčica babina, dušica materina, meta crljena, rohogan, vrigan. Najčešće se koristi kao začin u kulinarstvu, ali i kao miris i ljekovito bilje.

Riječ je o poznatoj biljci mediteranskog područja, trajnici koja se može naći na mjestima sa sušnim tlom, a naraste od 30 do 80 centimetara visine. Listovi su ušiljeni i ovalni. Cvate od jula do septembra ružičasto grimiznim cvjetovima koji su puni mirisnog nektara.

Najpogodnije vrijeme za branje origana je početak juna, kada se pojavljuju prvi cvjetovi.

Origano obiluje flavonoidima, a njegovo eterično ulje sadrži timol i karvakrol. Oba sastojka imaju antiseptičko djelovanje protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ako se koristi vodica za grgljanje, koja sadrži origano, pomaže u liječenju oralne kandidijaze i čireva u ustima.

Origano pomaže u probavi, ali ima i druga korisna svojstva. Obzirom da je dobar antiseptik, kao i majčina dušica, može se koristiti za kašalj, prehlade i infekcije dišnog sistema. Djeluje i umirujuće, kao sedativ, pa se koristi za ublažavanje glavobolja, umirenje živaca i protiv nesanice.

Ulje, razrijeđeno u bazi od kreme ili nosivog ulja, ublažava bolove u zglobovima i mišićima, reumatske bolove i bolove kod menstruacije.

Unutrašnja upotreba

Primjenjuje se u slučaju vjetrova u crijevima i nervoze želuca.
Oparak: staviti 20 g nadzemnih dijelova biljke u 1 l kipuće vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta, pa procijediti. Piti jednu šoljicu nakon svakog obroka.

Origano je koristan i protiv bronhitisa.
Oparak: staviti 20 g nadzemnih dijelova biljke u 1 l kipuće vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta, pa procijediti. Piti tri do četiri šoljice na dan.

Vanjska upotreba

Reumatski bolovi i glavobolje.
Ulje za masažu: namočiti 100 g nadzemnih dijelova origana u 500 ml zagrijanog maslinovog ulja i ostaviti da odstoji 30 minuta. Procijediti i nanositi na bolna mjesta tri do četiri puta na dan.

Pažljivo u primjeni!

U većim količinama origano može izazvati razdražljivost i nervozne reakcije. Prilikom vanjske upotrebe eterično ulje može nadražiti kožu. Nikada nemojte uzimati eterično ulje u unutrašnjoj upotrebi, jer može nadražiti sluznice organizma. Ne uzimati pripravke origana za vrijeme trudnoće (mogu izazvati pokrete maternice).

Uzgoj

Origano je samonikla biljka, ali se lako može uzgajati iz sjemenki posijanih u jesen ili vegetativno iz dijela korijena. Dobro uspijeva u suhoj neutralnoj zemlji na toplom i sunčanom mjestu. Cvjetovi se pojavljuju od juna do avgusta.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here