Općina Novi Grad: Za privredu Novog Grada 10 mil. KM

0
206

[ad_1]

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa partnerskom  bankom i ove će godine omogućiti povoljnu kreditnu liniju za privredne subjekte, koji posluju na području Novog Grada, kao jednu od mjera podsticaja privredi i zapošljavanju. Fond od 10 miliona konvertibilnih maraka bit će plasiran u privredu Novog Grada.

Projekat će se realizirati u saradnji sa Sparkasse bankom, koja je izabrana po javnom pozivu za tekuću 2017. godinu.

Tim povodom, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisao je ugovor o saradnji sa izvršnim direktorom Nedimom Alihodžićem.

Općina Novi Grad već četiri godine provodi mjeru subvencioniranja finansijskih sredstava za firme iz Novog Grada, što se pokazalo kao jedna od najboljih mjera podrške koju je ova lokalna zajednica kreirala, a koju su kasnije preuzele i druge općine i neka ministarstva na nivou Kantona Sarajevo.

„Ova mjera je proizašla iz naših konatakata sa našim privrednicima koji su nas obavijestili o tome da su finansijska sredstva na tržištu za njih dosta skupa. Nakon toga smo se odlučili da putem budžeta subvencioniramo ta sredstva kroz regresiranje jednog dijela kamatne stope. Do sada je na taj način plasirano više od 23 miliona konvertibilnih maraka firmama koje imaju sjedište ili posluju na području  općine Novi Grad. Kriterij prilikom odabira firmi je zadržavanje  postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, a kroz te programe do sada je otvoreno više od 500 novih radnih mjesta“, izjavio je načelnik Efendić prilikom potpisivanja ugovora.

Prema riječima izvršnog direktora Sparkasse banke Nedima Alihodžića stvaranje novih vrijednosti u realnom sektoru u Bosni i Hercegovini, u konkretnom slučaju u sarajevskoj općini Novi Grad, osnovni je cilj realizacije kreditne linije Sparkasse Bank iz koje su sredstva namijenjena razvoju privrednih društava i samostalnih poduzetnika.

„Ovo je dio društvene odgovornosti Općine Novi Grad i Sparkase banke. Zahvalio bi rukovodstvu ove Općine koje aktivnim pristupom i aktivnim mjerana pokušava stvoriti  dobru klimu i nova radna mjesta. Naš krajnji cilj je pružanje konkretne pomoći u otvaranju novih radnih mjesta u realnom sektoru, čime bi na direktan način zajednički doprinijeli zaustavljanju trenda odlaska građana BiH, prvenstveno mladih ljudi iz ove zemlje“, istakao je Alihodžić.

Dodao je da upravo zbog toga ova banka godišnje plasira 370 milona KM u privredu.

Prema njegovim riječima javni poziv privrednim subjektima za dobijanje kredita bit će objavljen u petak i trajat će deset radnih dana. Detaljne informacije firme mogu naći na zvaničnoj web stranici banke www.sparkase.ba.

Akos.ba

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here