Oko zvijezde udaljene samo 14 svjetlosnih godina kruži planeta slična Veneri

Ugledni astronom Stephen Kane sa univerziteta San Francisco State objavio je u najnovijem izdanju časopisa "Astrophysical Journal" rezultate istraživanja solarnog sistema oko zvijezde Wolf 1061.

0
308

Kane, jedan od vodećih “lovaca na planete”, se fokusirao na zvijezdu udaljenu 14 svjetlosnih godina od Zemlje oko koje kruže tri planete, a Kaneovo istraživanje pokazalo je da se jedna od njih nalazi u nastanjivoj zoni.

“Planetarni sistem oko zvijezde Wolf 1061 je važan jer je veoma blizu i pruža nam mogućnost da u budućnosti ustanovimo da li tamo postoji život”, rekao je Kane.

Jedna od tri planete, Wolf 1061c, je u potpunosti u nastanjivoj zoni. Radi se o “super Zemlji”, čiji je prečnik veći za 64% od naše planete.

“Kada tražimo planete na kojima bi moglo biti života, jedan od prvih uslova koji mora ispunjavati je da se nalazi u nastanjivoj zoni. To znači da mora biti veoma slična Zemlji. Mora biti stjenovita i nalaziti se na optimalnoj udaljenosti od svoje zvijezde. Ako je preblizu, zbog vručine će život biti nemoguć, kao na Veneri, koja je vjerovatno nekada imala mora i okeane poput Zemlje, ali su oni isparili. Ako je predaleko, bit će prehladno i voda bi bila smrznuta, kao na Marsu”, rekao je Kane.

No, Kane ipak nije optimista kada je u pitanju život na planeti Wolf 1061c.

“Vjerovatno se radi o planeti sličnoj Veneri, a loša vijest je da smo uočili da su klimatske promjene na njoj veoma česte i burne. Znači da tamo vjerovatno vlada pravi haos, veoma brzo planeta se zagrijava i hladi. No, za sve ovo trebat ćemo dodatne informacije koje ćemo dobiti u budućnosti, a mnogo će nam pomoći novi James Webb teleskop”, dodao je Kane.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here