Održavanje parketa i laminata

0
376
Kućanice obično najviše cijene kod parketnih podnih obloga jednostavno čišćenje i njegu, koji su usporedbi s tepih-podnim oblogama i više higijenske.

Prašina ne škodi parketima, jedino tanke potpetice te neki drugi oštri i teški predmeti, koji na površini parketa stvaraju ogrebotine, koje se mogu skinuti samo brušenjem. Prašina i slično se lako uklanjaju metenjem ili usisavačem, vodeći pri tome računa da četke usisavača budu mekane, kako ne bi ostavljale tragove.

Ostale mrlje se također mogu jednostavno ukloniti vlažnom krpom, važno je svakako podove dobro posušiti, jer previše vode šteti parketu. Zato odmah treba posušiti sve vrste prolivene tečnosti, kako bi se izbjegle štete na površini parketa. Uređaji za brisanje i čišćenje koji na pod nanose veće količine vode, kao i na primjer uređaji na paru predstavljaju tabu.U pravilu nisu potrebni nikakvi specijalni uređaji za čišćenje, već samo sredstva za čišćenje, pri čemu naravno treba voditi računa da nauljeni, voskirani i lakirani parketi zahtijevaju posebna sredstva za čišćenje. Za sve te opcije takva sredstva postoje na tržištu, za svakodnevno čišćenje parketnih podnih obloga se međutim koriste uobičajena sredstva, pri čemu se nikako ne smiju koristiti agresivne vrste. Svakako se treba odreći sredstava za čišćenje koja sadrže amonijak.

Bez obzira za koje sredstvo za čišćenje se odlučite, bitno je da budu ph-neutralni, ekološki prihvatljivi ,te da njeguju kožu ruku. Ako sredstva za čišćenje sadrže vosak, onda se Vaš parket dodatno njeguje te voda više ne može prodirati u pod. Ukoliko se međutim radi o tvrdokornim mrljama od masnoće, kreme za cipele, voska od svijeća, žvakaće gume i sl. postoje različite mogućnosti za njihovo uklanjanje. Važno je da primjenjujete oprezno one postupke koji neće izazvati ogrebotine na parketu, primjerice omjer vode i špiritusa 1:1 značajno pomaže.

Otisci gumenih đonova, proliveno ljepilo ili mrlje od masnoća mogu se očistiti rastvorom mlake vode i tekućeg deterdženta za pranje suđa ili sredstva za čišćenje na bazi octa. Ukoliko želite Vašem parketu osigurati dugi vijek trajanja, neophodno je redovno čišćenje, kako bi podovi bili njegovani, sjajni te da izgledaju kao novi.Kod lakiranog parketa je dovoljno dva puta godišnje premazati pod specijalnim sredstvom za temeljno čišćenje, pri čemu sloj sredstva za čišćenje mora biti nanesen u tankom sloju, kako bi se postiglo odgovarajuće djelovanje. Kod voskiranog poda je dovoljno jednom godišnje nanijeti novi sloj voska, a isto vrijedi i za nauljene podne obloge od parketa. Zdrava klima stanovanja od prosječnih 20° C i oko 50 do 60 % vlage vazduha doprinosi dužem vijeku trajanja parketa.

Podovi od laminata zahtijevaju puno manji napor prilikom održavanja od drvenih podova. Zbog glatke površine na laminatu se ne zadržava prašina i druga nečistoća. Za razliku od prirodnog drva, podove od laminata nemorate polirati voskom ili uljem već je dovoljno laminatni pod očistiti usisivačem za prašinu ili suhom krpom.

Ukoliko je to potrebno možete laminate čistiti namjenskim sredstvima za laminate koja se razrijede u vodi brisanjem dobro ocijeđenom krpom. Nakon što ste pod oprali mokrom krpom potrebno ga je prebrisati još jednom suhom krpom.

A kako bi postigli što ugodniji miris u prostoriji, u vodu kojom ćete prijeći preko laminatne površine kapnite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande te tako podarite cijeloj prostoriji ugodan i svjež miris.

 

 

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here