Održan znanstveni skup na temu „Popularna glazba i glazbena nastava“ na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu

0
240

Udruženje „Facultas za prosperitet mladih“ u ponedjeljak, 21. 11. 2016. godine na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu upriličilo je znanstveni skup na temu „Popularna glazba i glazbena nastava“.

Na ovom znanstvenom skupu, čiji je pokrovitelj Asocijacija muzičkih stvaralaca AMUS, problematizirano je pitanje odnosa glazbene nastave prema popularnoj glazbi, koju favoriziraju masovni mediji i skupine vršnjaka. 

Predavači na ovom znanstvenom skupu su bili: doc. dr. Merima Čaušević, prof. dr. Besim Spahić, dr. sc. Marijo Pejić, doc. dr. Bartolomej Stanković (pijanist) i Mladen Jeličić-Troko. Uvodničar je bio prof. dr. emeritus Marinko Pejić, a moderatorica mr. Ivana Krstanović.

Na skupu je istaknuto da je zadatak današnje nastave glazbe stvaranje slušatelja, a da je dobro poznavanje glazbenih djela osnovni preduvjet u postizanju dobrih rezultata u ostvarivanju tog cilja. Nastavni plan glazbene kulture u općeobrazovnoj školi predviđa u tu svrhu slušanje djela s područja ozbiljne glazbe te usporedo sa slušanjem i upoznavanje osnovnih glazbenih oblika. Pojam glazbe obuhvaća ozbiljnu, ali i zabavnu glazbu, međutim, upoznavanje zabavne odnosno popularne glazbe nije predviđeno nastavnim planom.

popularna-glazba-znanstveni-skup-facultas-foto

S druge strane, predavači su naglasili da je glazbeni ukus mladih danas gotovo u potpunosti okrenut različitim vrstama popularne glazbe, a da tome najviše pridonose masovni mediji. Predavači su ukazali na važnost proširivanja nastavnog programa Glazbene kulture primjerima popularne glazbe te proširivanja nastavnog programa glazbene nastave na svim nivoima obrazovanja. Osim neupitnih glazbenih kvaliteta, popularna glazba je zanimljiva i zbog njezine povezanosti s društveno-povijesnim i kulturnim kontekstom. Temeljni glazbeni razlog za uvođenje popularne glazbe u nastavu je upoznavanje učenika s popularnim glazbenim stilom i njegovim glazbeno-izražajnim sastavnicama.

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here