Objavljena šesta prodaja tuzlanske Dite, vrijednost imovine 13 miliona KM

0
189

Novi krug prodaje tuzlanske Fabrike deterdženata Dita zvanično je objavljen, a vrijednost imovine procijenjena je na 13.610.000 konvertibilnih maraka.

Šesti javni poziv za preuzimanje ovog nekadašnjeg privrednog giganta u stečaju otvoren je do 2. februara ove godine, a za dan kasnije zakazano je otvaranje ponuda.

Kako je za Klix.ba kazao stečajni upravnik Dite Hajrudin Kunalić i ovaj put prilikom izbora kupca važno je procijeniti njegov kredibilitet kako bi fabrika mogla nastaviti rad, odnosno kako ne bi došlo do toga da imovina bude korištena u neke druge svrhe.

“Mi ne možemo direktno uslovljavati kupce, ali u razgovorima s njima nastojimo pronaći nekoga ko je u ovoj djelatnosti, odnosno u proizvodnji i prodaji deterdženata. Nama nije cilj da neko kupi ovu fabriku i nakon toga stavi ključ u bravu”, istakao je Kunalić.

Nastavlja da se pojavilo nekoliko potencijalnih kupaca koji su zainteresirani za kupovinu fabrike.

“U razgovorima smo sa četiri-pet kupaca, ali uvijek je sporna cijena. Oni uvijek, a posebno u stečaju, nastoje čekati obaranje cijene po njihovim kriterijima. Međutim, mi imamo određenu diktiranu cijenu koja treba zadovoljiti potrebe uvezivanja radnog staža svim zaposlenicima, ali i ispunjavanje svih ostalih obaveza”, dodao je Kunalić.

Prva procjena vrijednosti imovine Dite iznosila je blizu 19 miliona KM, a s obzirom na to da se na prethodnih pet javnih oglasa kupac nije pojavio, vrijednost je u šestom krugu spuštena na 13.610.000 maraka.

Fabrika deterdženata Dita u stečaju je već 20 mjeseci, a danas zapošljava 75 osoba koje su raspoređene na poslovima proizvodnje tečnih i praškastih deterdženata. Troškovi poslovanja se pokrivaju iz prihoda ostvarenih prodajom.

“Dita uredno pokriva sve svoje troškove, a sa 31. decembrom 2016. su izmirene sve obaveze – plate, doprinosi, topli obrok, putni troškovi, kao i troškovi za energente. Uspijevamo se pokriti u tom dijelu i nadamo se da će neko fabriku kupiti, ući i nastaviti rad jer Dita ima budućnost”, naglasio je Kunalić.

Prošle godine Dita je u zasluženu penziju ispratila 11 radnika. Danas uslove ispunjava još šest uposlenika, a sa stečajnim upravnikom nastojat će se prikupiti po 10.000 KM za svakog od njih kako bi se stekla mogućnost i za njihov odlazak u penziju.

Ditinu paletu danas čini 40 proizvoda. Planovi za budućnost su veliki, a govoreći na kraće staze iz ove fabrike ističu da im je januarski cilj proizvodnja 100 tona praškastog deterdženta Arix Tenzo.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here