Obilježen Dan policije TK

0
121

U Tuzli je danas postrojevanjem pripadnika Specijalne jedinice, ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova i defileom kroz grad, obilježen 22. maj Dan policije Tuzlanskog kantona. Na spomen-obilježje ispred MUP-a TK položeno je cvijeće, a u Bosanskom-kulturnom centru TK danas je održana i svečana akademija.

Policijski komesar Fadil Šljivić naglasio je da zastupa novi model policijskog djelovanja koji se temelji na saradnji sa zajednicom.

– Policija treba da se posveti onim problemima koje odredi lokalna zajednica i da na taj način određuje svoje programske ciljeve. Mislim da građani trenutno najviše vjeruju policiji, s obzirom na to da je naša misija da štitimo živote i imovinsku sigurnost građana – naglasio je Šljivić.

On je apelirao na građane da prijave sve ono što smatraju nezakonitim u radu policije Jedinici za profesionalne standarde, koja djeluje u sklopu MUP-a TK.

– Plaće policajaca u svim kantonima nisu iste, a u TK su prilično niske, jer mi i Posavski kanton smo na dnu po tom pitanju. Suosjećamo s radnicima, jer mnogo je uništenih firmi, zbog toga nosimo taj teret i ne bunimo se – kaže Šljivić.

Ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić rekao je da je u toku nabavka opreme za sve policijske službenike, a ove godine će, kako je najavio, specijalističku opremu dobiti i Jeinica za podršku.

– Mladih 60 kadeta počelo je raditi 20. februara. Sada na Policijskoj akademiji imamo dodatnih 60 policajaca i 20 mlađih inspektora i njihov povratak očekujemo do kraja godine. Mislim da dobro radimo i da imamo kapacitete da tako nastavimo – rekao je ministar Topčagić.

Komesar Šljivić navodi da je policijski posao danas mnogo teži, nego što je bio prije rata.

– Nekada je bio pojam da se desi pljačka banke, da se ukrade automobil ili da se desi teroristički akt. Sve to danas je svakodnevica. Želim istaći da mi tokom prošle godine nismo imali takvih većih pljački, koje su usmjerene na pošte ili banke. Nismo imali ni krivičnih djela terorizma te smatram da je, s tog aspekta, ovo poprilično siguran kanton – pojasnio je Šljivić.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here