Novi predsjednik OIK-a Stolac osumnjičen za zločine nad Bošnjacima

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na jučerašnjoj sjednici, pored donošenja odluke o poništavanju izbora u Stocu, imenovala i zamjenskog predsjednika i članove Općinske izborne komisije u Stocu.

0
180

Za zamjenskog predsjednika Općinske izborne komisije Stolac imenovan je tamošnji općinski pravobranilac Jozo Matić, dok su za članove imenovani trenutni član Gradske izborne komisije Mostar Rifat Zlomužica i bivši član Gradske izborne komisije Mostar Predrag Šupljeglav, o čijoj je političkoj pozadini Faktor već pisao.

Novi prvi čovjek Općinske izborne komisije Stolac Jozo Matić je diplomirani pravnik i općinski pravobranilac u Stocu, ali je u odnosu na sadašnje dužnosti mnogo interesantnija njegova ratna prošlost.

Naime, Matić je tokom ratnih sukoba u BiH, odnosno u periodu u kojem su počinjeni zločini nad bošnjačkim stanovništvom u Stocu, obnašao dužnost policijskog zapovjednika u Stocu u okviru tadašnjeg MUP-a Herceg-Bosne.

Dokumenti koji govore o njegovoj ratnoj ulozi su, saznaje Faktor, u dva navrata dostavljani Jedinici za pravila puta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Međutim, Jedinica nije uspjela izvršiti pregled svih zaprimljenih predmeta, te su oni, uključujući i predmet koji se odnosi na Matića, ustupljeni Tužilaštvu BiH. Međutim, epilog i faza u kojoj se nalazi istraga u ovom slučaju nisu poznati.

S druge strane, poznato je koji se događaji stavljaju na teret novom predsjedniku Općinske izborne komisije Stolac. Matić se, kao zapovjednik Policijske stanice Stolac, sumnjiči za lišavanje slobode većeg broja Bošnjaka iz Stoca tokom aprila 1993. godine, koji su privedeni, ispitivani i maltretirani u prostorijama Policijske stanice, a zatim i transportovani u logor “Dretelj”. Matić je osumnjičen i za privođenje Bošnjaka koji su ranije bili pripadnici MUP-a Republike BiH u Stocu u junu 1993. godine, te za kontinuirano učešće pripadnika Policijske stanice Stolac u masovnim hapšenjima Bošnjaka iz Stoca, te njihovo transportovanje u logore tokom jula i augusta 1993. godine. Pažnja u predmetu posvećenom Matiću je posvećena i pljačkanju imovine uhapšenih Bošnjaka, kao i progon civila bošnjačke nacionalnosti.

Za navedena djela Matić još nije odgovarao, ali se pojavljivao kao svjedok u procesima za ratne zločine u Stocu, poput suđenja osuđenom ratnom zločincu Miroslavu Ragužu. Matić je svoju policijsku karijeru okončao odlukom Michaela Steinera, nekadašnjeg zamjenika visokog predstavnika u BiH.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here