Nijemci žele ući i na bh. tržište: “Deutsche Telekom“ uvodi red u poslovanje “BH Telecoma”?

0
245

Najveći njemački telekom operater „Deutsche Telekom“ i jedan od najvećih na svijetu zainteresiran je sa strateško partnerstvo sa „BH Telecomom“, saznaje Novi.ba iz izvora u Vladi Federacije BiH. Naime, Nijemci su krenuli u novi val ekspanzije u regionu. Hrvatski telekom, koj je odavno u vlaništvu njemačke kompanije,  već akvizirao najvećeg crnogorskog operatera za 123 miliona eura.

Kako saznaje novi.ba, iz izvora u Vladi FBiH Njemačka je već delegirala savjetnika koji pomaže entitetskoj vladi da provede reformu u telekom sektoru, a koja je uvjet i reformske agende i Pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Prema sporazumu sa MMF-om, Vlada FBiH mora provesti due diligence analizu poslovanja „BH Telecoma“ i „HT Eroneta“ kako bi bili spremni za uvođenje strateškog partnera. Naš izvor pojašnjava da se ne radi o prodaji vlasništva „zlatnih koka“, već o prodaji manjinskog paketa dionica sa ciljem poboljšanja poslovanja i efikasnosti  državnih kompanija. Analiza poslovanja je već počela i kako saznajemo, prvi pokazatelji idu u prilog planovima da se pronađe renomirani strateški partner. Država bi tako dobila dio novca, a kompanija bolju upravu i poslovanje,piše novi.ba.

Već nekoliko godina imamo pad prihoda i profita u oba telekoma, posebno u „BH Telecomu“. Smatramo da je to rezultat objektivnih, ali i subjektivnih okolnosti te da bi dolazak renomirane svjetske kompanije u upravljanje mogao donijeti nedostajajući energiju i profesionalizam u menadžment državne kompanije – kazao nam je dobro upućeni izvor iz Vlade.

Oni ponavljaju da se ne radi o privatizaciji telekoma te da bi država zadržala kontrolni paket, ali je poznato da i međunarodna zajednica odavno smatra da mora doći do liberalizacije ovog tržišta pri čemu bi se ograničila politička kontrola nad državnim kompanijama.

Njemačka je, kao i druge zemlje, odavno pokazivala interes i sada su ušli u proces kako bi nama pomogli da pripremimo stanje za ovu ključnu reformu koja će koristiti i vlasnicima i građanima. Nas raduje interes Berlina za saradnju sa bh. kompanijom. Ali, da bude sve jasno, proces će biti zakonit i potpuno transparentan, niko neće biti privilegiran – tvrde iz Vlade FBiH. Nijemci su putem HT već dijelom u vlasništvu HT Mostar, ali bi tek sa ulaskom u najvećeg operatera ostvarili svoje sadašnje tržišne ciljeve.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here