Nepredvidiva snaga i moć prirode

0
244

Iako često bahat i egoističan, čovjek je zapravo tako mali i nemoćan na ovoj našoj planeti Zemlji. U svom neznanju i nemaru svakodnevno nanosi puno štete poput dosadnog komarca. Ostavljajući za sobom tragove „crvotočine“ u svom neodgovornom djelovanju najčešće nije svjestan goleme snage prirode koja ga okružuje. Dovoljno je da Zemlja kihne, da se malo zagrcne i zakašljuca, te da nas ispljune i obriše sa lica Zemlje. Bez ikakvog traga da smo ikada bili ovdje. To se već događalo toliko puta u dalekoj i bliskoj prošlosti. Snaga prirode očitava se u djelovanju vremenskih prilika, sili gravitacije i energiji sunca.

10. siječnja, 1962. godine u peruanskom dijelu Anda, na visokom području oko planine Huascarán napokon je osvanulo toplo jutro obzirom da je prethodno danima intenzivno snažno sniježilo. Stanovnicima peruanskih zajednica planinskih naselja dan je protjecao mirno. No, u samo predvečerje toga dana, kada se većina ljudi nakon obavljenog posla okuplja u svojim domovima za večerom, rub divovskog glečera iznenada se odlomio, te se uz prodoran grmljavinski zvuk 6 milijuna tona težak blok leda sunovratio niz planinu. Lavina je putovala nevjerojatnom brzinom petnaest kilometara, te u samo 7 minuta obrisala sa lica Zemlje devet gradova i sedam manjih naselja.

Stanovnicima ovog područja zemljotresi i lavine nisu neuobičajena pojava. Poznato im je da od udaljenog zvuka pucanja leda i grmljavine lavine imaju 20-30 minuta na raspolaganju da bi potražili sigurno sklonište. Međutim, ova se lavina sunovratila poput torpeda niz planinu odnoseći bukvalno sve pred sobom. Gradovi Ranrahirca i Huarascucho bili su pokopani ispod 12 metara taloga leda, zemlje, drveća i kamenih gromada. Preživjela je samo šačica ljudi. Šest milijuna tona težak ledeni blok završio je na rijeci Santa, gdje je zaustavio protok vode i uzrokovao poplave toga područja.

U ovoj lavini stradalo je oko 10 000 životinja, uništeni su usjevi u milijuntim vrijednostima, a živote je izgubilo oko 4 000 ljudi. Neka tijela je lavina odnijela sve do Tihog oceana dok su druga ostala pokopana pod ogromnim talozima krhotina.

Osam godina kasnije, 31. svibnja, 1970. godine isto područje pogodio je snažan zemljotres. U blizini vrha Huascarán pomicanjem tla oslobodila se golema ledena ploča, koja se brzinom od 480 km/h obrušila padinom odnijevši ovaj put za sobom 74 000 ljudskih života, izbrisavši sa lica Zemlje jedino naselje koje je preživjelo prethodno spomenutu katastrofu. Smatra se da je ovaj zemljotres prouzročio  najsmrtonosniju lavinu koja je osim ljudskih života, životinjskog i biljnog fonda, te ogromne materijalne štete uništila kompletno svu vrijednu povijesnu baštinu starih peruanskih objekata i skulptura.

Što je uzrokovalo ove dramatične tragedije? Snaga sunca i gravitacije. Snaga sunca pokretala je snježne padaline nad planinom Huascarán da bi potom svojom toplinom topila snijeg i led sa njenih vrhova, uslijed čega su ledene mase postale nestabilne da bi ih zatim gravitacija povukla na dno. Snaga sunca i gravitacije imaju glavnu ulogu u oblikovanju površine Zemlje.

nekretnine_mostar
PODIJELI
Prethodni članakKostelski buk na Uni
Naredni članakPlaninski masiv Ahaggar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here