Neobični običaji u zemljama širom svijeta koje posjećuju turisti

0
338
Ukoliko putujete u Grčku trebate imati na umu da većina toaleta ima loše kanalizacione cijevi i toalet papir ne može otići kada pustite vodu. Za Amerikance je tipično da traže bakšiš gdje god da krenete – od konobara do hotelskog osoblja. Očekuje se da na restoranske račune dodate između 15 i 25 posto bakšiša.

U Južnoafričkoj Republici morate pojesti ono što vam se da jer se negiranje može shvatiti kao znak nepoštovanja i može uvrijediti lokalce. Lokalna plemena počastit će vas specijalnim jelom koje se nerijetko sastoji od insekata ili organa životinje.

One koji putuju u Istanbul savjetuju da ponesu čepiće za uši jer bi ih svako jutro vrlo rano mogao probuditi zvuk ezana koji se širi Istanbulom iz velikog broja džamija. U Poljskoj ćete morati plaćati odlazak u toalet pa pripremite uvijek sitni novac.

U Kini ne važi zapadna politika “pojedi sve s tanjira”. Ukoliko to učinite, domaćin će misliti da želite još hrane i može se uvrijediti.

Ako koristite voz kao prevozno sredstvo u Indiji morate biti spremni na tuču pri ulasku u voz. No, ostatak vožnje bit će ugodan jer su veoma kulturni i izvinit će vam se ako vas slučajno dotaknu.

Meksikanci su vrlo srdačni ljudi pa nemojte da vas iznenadi ako vam se neki od njih “unese u lice” dok budete razgovarali. Dok se u Engleskoj ili Njemačkoj to smatra napadom, Meksikancima je to izraz prijateljstva.

Francuzi se vole ljubiti i prilikom svakog pozdravljanja poljubit će vas dva puta u obraz. Za razliku od većine zemalja, u Bugarskoj micanje glavom lijevo-desno znači “da”, a gore-dolje znači “ne”.

Prije nego spremite kofere, dobro se raspitajte o zemlji u kojoj idete i njenim običajima kako bi vam odmor bio što ugodniji.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here