Negativni utjecaji Wi-Fi tehnologije

0
342

Govoriti o štetnosti bežične mreže u digitalnoj eri zaista djeluje pomalo “pase”. Možda je borba protiv neprekidne konekcije već danas postala borba protiv vjetrenjača. Možda čak i savremeni život deluje nezamisliv bez “mreže svih mreža”. A možda nas, ipak, veliko otrježnjenje tek očekuje. Egzaktnih naučnih dokaza o štetnosti Wi-Fi veze po naše zdravlje još uvijek nema, ali potezi kojima su najrazvijenije zemlje svijeta otvorile 2015. godinu mogle bi da budu samo nagovještaj velikih promjena…

Francuska vlada je, naime, u februaru ove godine zabranila Wi-Fi u vrtićima i predškolskim ustanovama, a ograničila njegovo korišćenje u osnovnim školama. Njemačka vlada je i zvanično preporučila svojim građanima da na radnom mjestu, ali i u svojim domovima, Wi-Fi izbjegavaju kad god je to moguće. Vlasti Los Anđelesa su smanjile izloženost učenika ovoj vrsti zračenja čak 10.000 puta ispod dozvoljene granice koju je propisala američka vlada. Sve to je, međutim, po svemu sudeći samo uvertira za ono što se iz pojedinih istraživačkih centara još uvek samo nagovještava.

A jedan od prvih zabrinjavajućih nagovještaja došao je od danskog naučnika Ole Johansona, inače profesora na Odsjeku za neuronauku na institutu “Karolinska” u Stokholmu, koji tvrdi da Wi-Fi zračenje direktno utiče na povećanje stope mnogih oboljenja.

“Dozvoljene granice zračenja u svijetu su, najblaže rečeno, sulude. Govorimo o vrijednostima koje dosežu do 1.000.000.000.000.000.000 (10 na 18) puta veće vrijednosti od prirodnog zračenja na koje se ljudsko tijelo adaptiralo tokom više od 100.000 godina. Vrhunac nastaje poslednjih godina jer smo izloženi nevjerovatnim nivoima veštačkih radiotalasa, koji imaju značajan uticaj na ljudsko i životinjsko zdravlje”, tvrdi Johanson, upozoravajući pri tom da su posledice vrlo zabrinjavajuće.

“Spektar mogućih zdravstvenih problema je veoma širok, od tumora mozga i leukemije, preko iscrpljenosti, slabljenja memorije i koncentracije, pa sve do jednostavnog osjećaja nelagode. Čak i elektromagnetno polje kojem smo izloženi pri svakodnevnoj upotrebi mobilnog telefona ometa ćelijske procese i uzrokuje poremećaj DNK, proteina, neurona i proces oksidacije. Uprkos tome, dozvolili smo da se ‘elektrozagađenje’ razvije do nezamislivih razmijera”, objašnjava Johanson, koji više od 30 godina istražuje efekte bežičnog zračenja.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here