Ne govorite ovih 7 riječi i zvučaćete pametnije

0
270

Ma apsolutno. To je nevjerovatno! Mislim ono… I vaš je svakodnevni riječnik pun ovih poštapalica? Savjetujemo vam da ih više ne koristite jer ćete tako zvučati – pametnije.

Evo kojih je to sedam riječi koje biste trebali da izbacite iz riječnika kako biste ostavili utisak vrlo pametne osobe, piše 24sata.rs.

1. Ono

Jedna od najučestalijih poštapalica koje morate da se riješite što prije. Probajte da izbrojite koliko puta je izgovorite u par minuta i bićete “zabezeknuti”. Koncentrišite se dok govorite i za kratko vrijeme trebalo bi da prestanete da upotrebljavate ovu zamenicu.

2. Bukvlano

Kada se nešto stvarno dogodilo nema potrebe da naglašavate da je to bukvalno. Mnogi ovu riječ koriste kako bi se činili pametnijima, ali njena upotreba govorniku zapravo ne čini dobro.

3. Apsolutno

Dodavanje ove reči u većini rečenica je suvišno. Nešto je ili važno ili nije. Apsolutno važno ne čini da je nešto više važno.

4. Stvarno

Ako želite da nešto naglasite, izaberite neku drugu riječ umesto stvarno koja se već toliko uvrežila u naš riječnik da je postala preterana.

5. Nevjerovatno

Ovaj pridjev koristi se za naglašavanje nečega što je vredno čuđenja, divljenja ili pak zgražavanja. Ipak, sudeći prema tome koliko je neki upotrebljavaju čini se kao da je sve postalo nevjerovatno.

6. Iskreno

Zar inače uglavnom govorite laži ako određene izjave prethodno morate da naglasite sa “iskreno”? Upravo na taj način stručnjaci objašnjavaju često upotrebu ovog pridjeva.

7. Samo

Ovaj veznik često se upotrebljava van svoje svrhe kao riječ koja “popunjava” rečenicu, ali rečenicu samo čini slabijom, a ne snažnijom.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here